![]() |
Pompa ciep³a
Czy pompa ciep³a mo¿e ca³kiem zast±piæ piec na ekogroszek? Kto¶ z Was mo¿e tak zrobi³ i podzieli siê, jak to dzia³a?
|
Jasne, ¿e mo¿e! Ja mam AIWA Monoblok 10 kW w domu ok. 140 m² i spokojnie ogarnia temat. Zero noszenia worków, zero brudu z wêgla serio, komfort nieporównywalny. I nie trzeba codziennie zagl±daæ do pieca.
|
Ale trzeba mieæ na uwadze jedn± rzecz – je¶li dom jest s³abo ocieplony, to pompa mo¿e nie byæ a¿ tak op³acalna. Rachunki za pr±d mog± wtedy zaskoczyæ. U mnie by³o okej, bo wcze¶niej zrobili¶my ocieplenie, ale przed zmian± warto zrobiæ audyt energetyczny i sprawdziæ, czy wszystko siê bêdzie spinaæ. Pompa to ¶wietna opcja, ale najlepiej dzia³a w dobrze przygotowanym domu.
|
Ka¿demu kto szuka specjalistów dzia³aj±cych w zakresie odnawialnych ¼róde³ energii polecam kontakt i wspó³pracê z firm± pompy ciep³a jaworzno S± oni wiod±cym dostawc± rozwi±zañ w systemach fotowoltaicznych jak elektroniki przemys³owej dla sektora energetycznego. Kompleksowo zajm± siê dla Was wszystkim od obliczenia jakiej wielko¶ci instalacja bêdzie dla Was optymalna, przez wykonanie projektu a¿ po jej instalacjê i pomoc w uzyskaniu dofinansowania. Skorzystajcie z ich us³ug.
|
Z tego, co siê orientujê, to wysokiej jako¶ci pompy ciep³a ma w swojej ofercie na przyk³ad firma Stiebel-Eltron. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e jest to bardzo dobre rozwi±zanie do domu, w które warto zainwestowaæ ;)
|
mój brat zak³ada³ pompê z passive instal i mówi³, ¿e lepszej ekipy nie móg³ trafiæ – wszystko ogarniête od a do z, bardzo profesjonalne podej¶cie. https://passive-instal.pl/
|
|
Dobór pompy ciep³a do domu o powierzchni 100 m² zale¿y od wielu czynników – od izolacji budynku po lokalizacjê. W sieci mo¿na znale¼æ pomocne opracowania na ten temat, np. https://www.hitachipompyciepla.pl/po...m-sie-kierowac
|
Pompa ciep³a mo¿e spokojnie zast±piæ piec na ekogroszek. Postawili¶my pój¶æ w japoñsk± pompê Aiwa, dzia³a efektywnie zarówno zim±, jak i latem, zapewniaj±c komfort przez ca³y rok, a dodatkowo koszty energii wcale nie s± tak wysokie jak siê tego obawiali¶my. Spokojnie wychodzi taniej ni¿ pellet, czy gaz
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 21:22. |