Oto przepis na wykonanie takiego zakwasu: 
Składniki: 
 
1 kg i 300 g m±ki żytniej razowej 
3,5 litra wody 
2 z±bki czosnku 
1 li¶ć laurowy 
½ kromki razowego chleba 
Sposób przygotowania: 
 
Wodę przegotować i przestudzić aż będzie letnia. W kamionkowym garnku zmieszać m±kę z wod±, przeci¶nięty przez praskę czosnek, dodać chlebek, li¶ć laurowy. Odstawić na kilka dni. Po ukwaszeniu przelać do butelek i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. 
 
Zobacz także: Prawdziwy żurek - tylko na zakwasie! 
 
Przepis na klasyczny żur wielkanocny: 
Składniki: 
 
0,5 litra zakwasu 
1,5 l wywaru z mięsa i warzyw 
kilka kawałków wędzonego boczku 
kilka kawałków szynki 
małe pętko białej kiełbasy 
3 li¶cie laurowe 
1 cebula 
3 ziarna ziela angielskiego 
2 łyżeczki majeranku 
3 ugotowane na twardo jajka 
2 suszone grzyby 
2 łyżki stołowe chrzanu 
łyżka m±ki pszennej 
3 łyżki ¶mietany 
ugotowane i potłuczone ziemniaki 
sól, pieprz 
12Następna strona » 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 |