Sałatka z zielonej papai Som Tam 
 
Som Tam to klasyk kuchni tajskiej. Pełny tajskich smaków: cukru palmowego, kwaśnego soku z limonki i tamaryndu, ostrego chili i słonego sosu rybnego. To wszystko idealnie łączy się z kruchą papają. Ciekawostką jest że sałatka prawdopodobnie pochodzi z Laosu. 
 
Świeżą zieloną papaję kupicie w naszym sklepie internetowym. 
 
składniki: 
 
50g cukru plamowego 
sok z jednej limonki 
limonka pocięta na 6 cząstek 
2 ząbki czosnku 
4 łyżki soku tamaryndowego przygotowango z pulpy tamaryndowej i gorącej wody w proporcji 50/50 
4 świeże tajskie chili bez pestek 
50g fasolki wężowej pocietej na 3cm kawałki 
2 łyżki sosu rybnego 
połowa zielonej papai pociętej na słupki 2mm grubości 
garść pomidorków koktajlowych 
garść prażonych niesolonych orzechów ziemnych 
Najwięcej pracy jest z pocięciem na zapałki papai, potem już jest z górki. 
 
Do małego garnuszka wrzuć cukier palmowy i 2-3 łyżki wody – na małym ogniu rozpuść cukier. 
 
W moździerzu delikatnie rozgnieć chili i czosnek, dodaj rozpuszczony cukier palmowy i sok z limonki. Chili i czosnek musi zostać w wyraźnych kawałkach – nie robimy pasty. Dodaj sok tamaryndowy i sos rybny. Dorzuć do moździerza cząstki limonki i delikatnie rozgnieć. 
 
Przekrój na połówki pomidorki koktajlowe i delikatnie rozgnieć w moździerzu tak żeby puściły sok. 
 
Na talerzu zmieszaj dressing, papaję, fasolkę pomidorki i posyp orzeszkami ziemnymi. 
 
Gotowe! Smacznego! 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
			
			
			
			
				 
			
			
			
			
		 
		
	
	
	 |