szparagi w szynce parmeńskiej
Składniki
ilość porcji: 16
1 łyżka oliwy z oliwek
16 świeżych szparagów z przyciętymi końcówkami
16 plasterków szynki parmeńskiej
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 20min.
Nagrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową i nasmarować oliwą.
Każdego szparaga owinąć jednym plasterkiem szynki, zaczynając od dołu i okręcając ku górze. Ułożyć owinięte szparagi na przygotowanej blasze do pieczenia.
Piec przez 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć i potrząsnąć blachą tam i z powrotem, aby odwrócić szparagi na drugą stronę. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut, aż szparagi zmiękną, a szynka stanie się krucha. Podawać natychmiast.
|