Zupa koperkowa
Składniki:
2 spore pęczki koperku
6 średnich ziemniaków
4 podudzia z kurczaka
1 cebula
1 ½ – 2 litra wody
3 -4 liści laurowych
3 ziarenka ziela angielskiego
1 spora marchewka
4 łyżki śmietany 12%
1 korzeń pora
kawałek selera
szczypta soli
1 łyżka mąki
Mięso gotować w wodzie. Koperek opłukać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w drobno kostkę. 10 min od momentu wyrzucenia mięsa do wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, cebule, marchewkę oraz pietruszki i seler. Jak marchewka będzie na wpół ugotowana dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszytko gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min. 1 łyżkę mąki rozrabiamy z mała ilością wody dodajemy do tego śmietanę, trzeba dobrze wymieszać by nie było grudek. Po 20 min gotowania dodajemy drobno posiekany koperek, po tym zabielamy zupkę śmietanę chwilę gotujemy dosłownie 3min i można ją już podawać.
|