Sałatka - winogrona i czosnek
50 dag dużych zielonych winogron
20 dag włoskich orzechów
2–4 ząbki czosnku
duża garść ciemnych rodzynek
SOS:
6 łyżek balsamico
3 łyżki oliwy
3 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka płynnego miodu
sól, pieprz, odrobina pasty sambal oelek lub innej pasty chili albo paprykowej
Umyte i osuszone winogrona kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Siekamy orzechy i obrany czosnek, ucieramy wszystkie składniki sosu. W salaterce mieszamy winogrona, orzechy, czosnek, rodzynki i sos, przykrywamy, wstawiamy na 2 godz. do lodówki.
Jeśli ktoś obawia się czosnku, niech zrobi tę sałatkę z dodatkiem dobrej fety (takiej, która się kruszy, a nie kroi w kostkę). Wtedy z sosu eliminujemy pastę chili.
|