Wielkanocny Sernik Szafranowy na kruchym spodzie. 
 
Niezbyt słodki, jeśli więc lubimy słodkie serniki, dodajmy do niego cukier. Spód można zrobić dowolny. 
 
Składniki: 
Kruchy spód ucierany: 
 
•	150 g miękkiego masła 
•	70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru 
•	150 g  mąki pszennej 
•	75 g mąki ryżowej * 
 
Masa serowa: 
 
•	szczypta nitek szafranu (około 30 nitek lub do smaku) 
•	350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego) 
•	1 kg twarogu sernikowego (np. Piątnicy) w wiaderku lub 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie w maszynce do mięsa, wymieszanego ze 100 g masła (roztopionego i ostudzonego lub bardzo miękkiego). 
•	6 jajek, oddzielnie żółtka od białek 
 
Wysoka forma z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm i wysokości minimum 8,5 cm (ja w takiej piekłam) lub niższa forma, ale o większej średnicy - 30 cm. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 |