Wyświetl Pojedyńczy Post
  #87  
Stary 07-11-2014, 13:10
Broniszwroc99 Broniszwroc99 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2014
Posty: 11
Domyślnie

lazania ze szpinakiem

Składniki (Dla 4 osób) :

- opakowanie płatów lasagne
- 3 opakowania mrożonego szpinaku, albo 1,5 kg świeżego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 250g bryndzy
- oscypek lub ostry żółty ser

Beszamel:
- pół kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- kubek śmietany
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:

Przyrządź szpinak: mrożony rozmroź, świeży dokładnie wypłucz i posiekaj.
Na dużej patelni rozpuść masło, wrzuć na nie posiekaną cebulę, a po chwili posiekany czosnek. Chwilę podsmaż, nie dopuszczaj do zbrązowienia czosnku.

Wrzuć na patelnię szpinak. Szybko mieszaj, aby dobrze wymieszał się z masłem i zmiękł. Nie musisz go długo dusić - dojdzie jeszcze w piekarniku.
Dorzuć kawałki bryndzy, delikatnie wymieszaj całość. Odstaw.

Sos beszamelowy: Na patelni rozpuść masło, zdejmij z ognia, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj na gładką masę, by nie powstały żadne grudki. Następnie na małym ogniu zrumień mąkę, znowu zdejmij z ognia i dolej zimne (!) mleko, cały czas mieszając. Doprowadź całość do wrzenia nie przestając mieszać.

Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany; jeśli jest za rzadki, dolej mleka. Dopraw Sos gałką muszkatołową, solą i pieprzem (najlepiej białym).
Dodanie teraz żółtek sprawi, że konsystencja będzie jeszcze bardziej jedwabista.

Posmaruj naczynie do zapiekania olejem lub masłem. Wlej trochę beszamelu i układaj na zmianę płaty lasagne i grubą warstwę szpinaku, posypując szpinak startym oscypkiem. Lasagne ma wieńczyć Beszamel i starty ser.

Odstaw całość na kwadrans, potem włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Lasagne ze szpinakiem piecz 40-50 minut, początkowo pod przykryciem, a po ok. 20 minutach bez, by wierz lasagne się przyrumienił.
Odpowiedź z Cytowaniem