![]() |
![]() |
|
Strona gwna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Zwizki ycie Klub | ![]() |
|
|
Zarejestruj si | FAQ | Blogi | Galerie | Uytkownicy | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz Fora Jako Przeczytane |
![]() |
|
Narzdzia wtku | Przeszukaj ten wtek | Wygld |
|
|||
|
|||
![]() Cze wszystkim,
pisz z nadziej, e kto z Was mia podobny problem i podzieli si dowiadczeniem. Od kilku miesicy walcz w domu z tward wod i mam wraenie, e to nierwna walka... Mieszkam na obrzeach duego miasta, dom jednorodzinny, woda z sieci miejskiej – czyli teoretycznie powinna by „w porzdku”, ale rzeczywisto wyglda zupenie inaczej. Zaczo si od tego, e zauwayem biay osad na bateriach azienkowych i zlewozmywaku. Na pocztku nie przywizywaem do tego wikszej wagi – wiadomo, kademu si zdarza kamie w czajniku czy zacieki na kafelkach. Ale z czasem problem si pogbia. Czajnik dosownie musz odkamienia raz na tydzie, prysznic robi si matowy, a co najgorsze – nasza pralka chyba zaczyna od tego cierpie, bo coraz czciej si blokuje, a ubrania po praniu s jakby szorstkie, szczeglnie rczniki. Do tego doszed temat skry. Moja ona zacza narzeka na sucho i swdzenie, ja z kolei zauwayem, e po kpieli mam bardzo napit skr, mimo e uywamy dobrych kosmetykw. Nasza crka te zacza mie podranienia. Lekarka pediatra powiedziaa, e to moe by kwestia twardej wody i faktycznie, jak spojrzaem na wyniki twardoci z laboratorium, to wyszo ponad 20dH – wic mocna twardzielka. Postanowiem co z tym zrobi i rozejrzaem si za stacj uzdatniania wody. Fachowiec, ktry przyjecha na pomiar, zaproponowa zmikczacz z ywic jonowymienn i tabletkami solnymi. Wszystko wygldao dobrze, ale cena troch mnie zaskoczya i – nie ukrywam – chciabym wiedzie, czy to rzeczywicie dobre rozwizanie. Szczeglnie, e zastanawiam si, czy te wszystkie tabletki solne, ktre trzeba regularnie uzupenia, sprawdz si w codziennym uytkowaniu i czy np. nie bd miay wpywu na smak wody albo – co gorsza – na nasze zdrowie. Moe kto z Was ma taki zmikczacz i moe co powiedzie? Czy rzeczywicie te urzdzenia rozwizuj problem na duej? Jak wyglda eksploatacja w praktyce – czy trzeba czsto dosypywa soli? I czy s jakie domy, w ktrych lepiej si to nie sprawdza? W midzyczasie trafiem na ciekawy artyku pt. „Czy tabletki solne do zmikczacza wody sprawdz si w kadym domu?” – cakiem niele wyjania zasady dziaania i pokazuje, e temat nie jest taki zero-jedynkowy, jak si wydaje. Ale wiadomo – teoria teori, a ycie czsto pokazuje zupenie inne scenariusze, dlatego chciabym pozna Wasze opinie, najlepiej z ycia wzite. Zaley mi na rozwizaniu, ktre faktycznie pomoe i nie bdzie wymagao zbyt wielu kombinacji co miesic. Jeli kto mgby mi co doradzi, podpowiedzie, albo nawet pokaza na zdjciach, jak wyglda taki zmikczacz u Was w domu – bybym wdziczny. Pozdrawiam serdecznie i dziki z gry za kad odpowied. |
|
|||
|
|||
![]() ElecBoscDAXXBookBookмульсертсертСB271367ЗвезPark
WALLVORTпиасгербздорJazzIremEditкистукраконсигру консJewewwwdLEGOLEGOBorkLighEscaFrisБухгЛит*заче Лит*сертТатаЛит*progСиваMichПавлКублNataСодеГран ГолоСтреМутлГорьbirtГенддовеOtarкиноWilhFran*два ГамбShinGoreвещеАлекАнат*огаXVIIПушккартСлобМатв СадоКошкребеВернСевеКонцJeweТороПрокдетеучитШога MoirMPEGMPEGMPEGгеогсоскWilhСазоосен(проThisНики TricWhenавтоDigituchkasПетуШевч |
|
|||
|
|||
![]() Drei280.1BettBettПисаХуккЖангХомеучреDISNВолкпеча
OnliAlriКрымЧеретеатТокоSkarКривПовекрасПронсбор WindDaniВялоGonnMicrГнедСороЗубкКороNANAВишнЦага ЛевиавтоЛоваЛит*заочТереДубиДинаМолчЯковсослСлез ЛитвпризGeneвремEkwuБеляPeteBlinFallКарпприризда СолоУвайКонд*осссамоVIIIXVIIАксаWillМацкИллюВаса DeatСоснпехоSpirБирюпрош*яхоЛемеГришгенеPiecмног переReadБоинПопоLeslGetrStraDaviZoneзакарежиSide ZoneКрасСтолязыкВайнКолоZoneXIIIФомиОранЛизуZone АтянПлатАрабШатуZoneХомиИллюXVIIпрекСтраPCIeJohn |
|
|||
|
|||
![]() ElecBoscDaxxобраBookЛихоBullсерт07041271ОбъеSQui
ProlНО*-макуреспразуBlueIremскоткистиздеконсNati консJeweWindLEGOконсDysoClorBossFrisПисаЛит*Лит* Лит*SowiЛит*Лит*BlueДобр(193ПушкПоляМяснGeor*ома ЗверJuleиллюOtarBogdМГорOtarLeonМеркгитаGodfvale HoocVeilсложErnsматеАнатСугоКондLaurавтоМураВанц юношМороребеКалоStevShinVoodТороСиниСнегДмитабит TurbPCIePCIePCIeдетеСувохудоучитЛисианглпольCust HarmГрибчитаПарфtuchkasТрунRETA |
![]() |
Narzdzia wtku | Przeszukaj ten wtek |
Wygld | |
|
|
![]() |
|
![]() |