![]()  | 
  ||
| Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub | ||
  | 
|||

| 	

|||||||
| Zarejestruj się | FAQ | Blogi | Galerie | Użytkownicy | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz Fora Jako Przeczytane | 
![]()  | 

| 
		 | 
	Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek | Wygląd | 
| 

| 
|||

| 
|||
| 

Kleszcze w ogrodzie: jak się pozbyć tego dziadostwa..? 

Mam małe dzieci i nie bardzo wiem, czy pryskanie to dobry pomysł, a z drugiej chyba oprysk będzie lepszy niż puszczanie maluchów tam, gdzie tego pełno? Jak myślicie?  | 
| 

| 
|||

| 
|||
| 

Niestety kleszcze się nie da za bardzo pozbyć, nie ma też środków, które w 100% chronią przed wkłuciem. 

| 
| 

| 
|||

| 
|||
| 

tak jeszcze nie wymyślili takiego środka  

![]()  | 
| 

| 
||||

| 
||||
| 

Podobno 100% to wiadomo, że nie istnieje gwarancja, ale myślę, że już skuteczność większa niz połowa jest spoko o ile się uda nawet zmniejszyć populację kleszczy na ogrodzie, to plus. 

A co powiecie o takich środkach, jak np. 1) środki do pryskania 2) karty na kleszcze które zniechęcają ich podchodzenie do człowieka? Obie opcje widziałam na stronie https://sklep.poradnikogrodniczy.pl/ i się zastanawiam  | 
| 

| 
|||

| 
|||
| 

Troszczymy się o zdrowie naszego pupila i dlatego regularnie stosujemy specjalistyczne krople fiprex duo, aby uniknąć problemów z pchłami i kleszczami. Działają one niezwykle efektywnie, ale ważne jest ich regularne podawanie co 4 tygodnie. 

| 
| 

| 
|||

| 
|||
| 

słyszałam kiedyś że olejki zapachowe do ciast trochę odstraszają kleszcze 

głowica drukująca  | 
| 

| 
|||

| 
|||
| 

Koniecznie zadbaj o pieski jeśli masz! One pewnie w ogrodzie spędzają najwięcej czasu a po takim ugryzieniu przez kleszcza mogą poważnie zachorować. Tym bardziej, że ciężko w sierści znaleźć wszystkie ugryzienia. Na https://stoppasozytom.pl/ odsyłam po wskazówki jak taką ochronę najlepiej zapewnić. Powodzenia! 

| 
| 

| 
||||

| 
||||
| 

W internecie znajdziesz parę ciekawych sposobów. 

Rób to, co możesz, tym, co posiadasz, i tam, gdzie jesteś  | 
| 

| 
|||

| 
|||
| 

To faktycznie bardzo uciążliwe, zwłaszcza kiedy po naszym ogrodzie biegają zwierzaki i dzieci. Wiosna i lato sprzyja spędzaniu wolnego czasu na zewnątrz, by robić to bez strachu warto używać sprawdzonych i bezpiecznych preparatów https://sklepogrodniczy.pl/preparaty...-i-komary.html 

Ogród to powinno być miejsce relaksu, spokoju, a z takimi nieproszonymi gośćmi , może to być trudne.  |