![]()  | 
  ||
| Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub | ||
  | 
|||
		
			
  | 	
	
	
		
		|||||||
| Zarejestruj się | FAQ | Blogi | Galerie | Użytkownicy | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz Fora Jako Przeczytane | 
![]()  | 
	
	
| 
		 | 
	Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek | Wygląd | 
| 
		 
			 
			#1  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Ktoś z was zakładał niedawno własną firmę? 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	Jak wyglądają w tej chwili wszystkie procedury i co trzeba zrobić krok po kroku?  | 
| 
		 
			 
			#2  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Jeśli zakładasz zwykłą, jednoosobową firemkę, to raczej nie czeka Cie zbyt wiele formalności.  
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	Dokładniej jest to opisane tutaj: http://ksu.parp.gov.pl/pl/baza_wiedz...sc-gospodarcza - w tekście jest opisane, co musisz zrobić, gdzie się udać, jakie dokumenty wypełnić. Są to wiarygodne informacje, bo stronka działa z ramienia Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, ale jeśli mimo to nie będziesz czuć się na siłach samodzielnie zająć się formalnościami, możesz poszukać pomocy w biurze rachunkowym.  | 
| 
		 
			 
			#3  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 dla mnie najtrudniejsze było założenie strony www dla firmy - nie miałam pojęcia jak to zrobiić. obłęd 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 | 
| 
		 
			 
			#4  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 I jak zrobiłaś? Tzn kto Ci zrobił? 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	Ja się teraz rozglądam, ale po kreatorach stron z tych tańszych: http://bowwe.com/pl/cennik bo nawet nie przypuszczałam, że zlecenie zrobienia strony informatykowi może tyle kosztować. No ale to wyjdzie taniej. A ty ile dałaś?  | 
| 
		 
			 
			#5  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
	
	
		
			
			 Jeśli to ma być gastronomia lub catering to kompletując sprzęt, sprawdź ofertę na tej stronie http://emaks.pl/gastronomia-1.html. Naprawdę dobry sprzęt i w rozsądnej cenie. Polecam szczególnie frytkownice i grille kontaktowe. Powodzenia. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 | 
| 
		 
			 
			#6  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 To zależy jaką firmę zakładasz  
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	  Najprostsza jest jednoosobowa działaność, potem trudniejsze są spółki. A najtrudniej jest gdy chcesz postawić fabryki i zakłady produkcyjne bo to wymaga wielu zezwoleń, wykonania specjalistycznych pomiarów jak pomiary hałasu w http://akusoft.pl/ etc. Także wszystko zależy ![]()  | 
| 
		 
			 
			#7  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Cytat: 
	
 Jeśli ktoś jeszcze ma z tym problem to polecam usługi wb1.pl. Ceny całkiem przystępne. 
				__________________ 
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	Gdyby Bóg była kobietą, nigdy by nie pozwoliła, żeby się tyło po jedzeniu. http://terapiarodzinna.com - psychoterapia w nurcie systemowym  | 
| 
		 
			 
			#8  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
	
	
		
			
			 Najpierw rejestracja: 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	złożenie wniosku CEIDG-1 to jednocześniewniosek o nadanie REGONu, NIPu i kodu PKD, a także zgłoszeniem do urzędu skarbowego i ZUSu. Można to zrobić online. Rejestracja VAT (najpóźniej dzień przed rozpoczęciem) Formularz do ZUS (najpóźniej 7 dni od startu) Jeśli to ma być coś z gastronomią, to sprzęt warto przejrzeć tutaj http://emaks.pl/gastronomia-1/frytow...ektryczne.html duży wybór i nie za drogo.  | 
| 
		 
			 
			#9  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Moim zdaniem trzeba przede wszystkim postawić na odpowiedni sprzęt i wysoką jakość. Tak robią profesjonaliści. Jeśli chcesz robić wędliny, to kupujesz komorę do wędzenia i parzenia, odpowiednie mięso i zatrudniasz specjalistów. Tak to działa. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 | 
| 
		 
			 
			#10  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Funri, akurat w przypadku wyrobów mięsnych ważne jest także stosowanie przypraw bez E z Tonato. Klienci nie chcą kupować wędlin naszpikowanych chemią, więc trzeba zawczasu o tym pomyśleć. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 |