kobiety.net.pl   
Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  


Wróć   Klub > DOM > Kuchnia
Nazwa użytkownika
Hasło
Zarejestruj się FAQ Blogi Galerie Użytkownicy Kalendarz Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek Wygląd
  #1  
Stary 11-05-2015, 09:57
dzonka dzonka is offline
Senior Member
 
Zarejestrowany: Sep 2013
Posty: 508
Domyślnie Gotujecie na parze?

Gotujecie na parze?
I czy jeśli tak, to czy obserwujecie że faktycznie ten sposób jest o wiele zdrowszy niż tradycyjne gotowanie?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Stary 12-05-2015, 08:19
Fantazja30's Avatar
Fantazja30 Fantazja30 is offline
Senior Member
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 534
Domyślnie

No ba, oczywiście.
Od zawsze gotuję na parze kasze gryczaną i warzywa - tak dla przykładu, ale to już mam wyniesione z domu rodzinnego. Po prostu są zdrowe i bardzo smaczne.
A co do sprzętu, to różne są, fajne urządzenie do gotowania na parze ma np. Philips - to się nazywa w zasadzie multicooker, i tam jest opcja i parowego gotowania i normalnego, więc takie 2 w 1.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Stary 12-05-2015, 08:54
Alea0ndra1 Alea0ndra1 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2015
Posty: 6
Domyślnie

Pierś z kurczaka na parze
filet z piersi kurczaka (dla 2-4 osób spokojnie wystarczy kilogram)
papryka (dwie duże sztuki)
pomidorki koktajlowe (10 sztuk)
pęczek natki z pietruszki
pieprz, sól (i ewentualnie ulubiona mieszanka przypraw do mięsa)
Przygotowanie na parze:
Filety z piersi kurczaka kroimy w paski, solimy, dodajemy pieprzu i ewentualnie naszej ulubionej przyprawy do mięsa (ja użyłem „sklepowej” mieszanki do Cevapcici).
Paprykę również kroimy na paski (wielkość w zasadzie obojętna). Nożem traktujemy również pomidorki koktajlowe (te polecam wbrew temu, co na zdjęciu pokroić w ćwiartki).
Paprykę i kurczaka ładujemy do garnka do gotowania na parze. Całość gotujemy około 20 minut od czasu, gdy woda zacznie wrzeć i wytwarzać wystarczającą ilość pary.
W między czasie siekamy natkę z pietruszki i gotujemy na przykład kaszę gryczaną. Kurczaka na parze po ugotowaniu rozkładamy na talerze, dodajemy pokrojone pomidorki, posypujemy z wierzchu posiekaną natką z pietruszki i serwujemy z przygotowaną wcześniej kaszą gryczaną (lub ryżem jak ktoś woli).
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Stary 13-05-2015, 11:09
Ewa_Jabłkowska Ewa_Jabłkowska is offline
Senior Member
 
Zarejestrowany: May 2015
Posty: 714
Domyślnie

Ja gotuje łososia z warzywami. Pycha
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Stary 15-05-2015, 08:38
Margaretta09 Margaretta09 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2015
Posty: 6
Domyślnie Gotowanie na parze.

Gotuje na parze niemal codziennie. Początkowo gotowałam w specjalnym garnku na gazie ale teraz już posiadam parowar i jestem nim zachwycona. Jest to zwykły parowar Clatronic z 2 poziomami. Gotuje warzywa, mięsko, ryż i kaszę. Nawet zdarza mi się podgrzewać córce pierogi lub kotlety z dnia poprzedniego.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Stary 15-05-2015, 09:15
MalinoweUsta MalinoweUsta is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2015
Posty: 6
Domyślnie Nie smakuje mi.

Miałam epizod gotowania na parze i czasem jeszcze gotuje, ale ogólnie rzecz ujmując nie smakuje mi, brakuje mi w tym soli i przypraw. Ja korzystam z parowaru i najbardziej mi się w tym podoba to, że w jednym czasie wszystkie składniki obiadu same się robią. Jedyny mankament to niestety ten brak smaku.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Stary 15-05-2015, 09:27
OnaArmaniego OnaArmaniego is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2015
Posty: 6
Domyślnie Dla siebie i dziecka.

Gotuje w parowarze dla siebie i dziecka. Zazwyczaj warzywka do obiadu lub ryż. Gotuje też warzywa w mundurkach do sałatek jarzynowych. Raz ugotowałam rybę ale się rozpadła i była niesmaczna. Mam parowar z wypasionymi funkcjami ale prawdę mówiąc z nich nie korzystam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Stary 15-05-2015, 09:36
GwiazdaFit GwiazdaFit is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2015
Posty: 6
Domyślnie Tak!!!!!!!!!!!

Tak, tak i jeszcze raz tak. Myślę, że dla osoby, która chce dbać o swoje zdrowie parowar to podstawowy sprzęt w wyposażeniu kuchni. Na parze gotuje wszystko: ziemniaki, ryż, rybę, mięso, mieszanki warzywne. Jak synek był mały to gotowałam mu warzywka a potem blendowałam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Stary 16-05-2015, 17:13
biedroneczkacacy biedroneczkacacy is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2015
Posty: 6
Domyślnie

Teoretycznie gotowanie na parze przebija każdą inną formę, bo to takie zdrowe, niskokaloryczne i same wiecie. Ja osobiście uważam, że na parze to można robić buchty drożdżowe, albo coś tego typu, ale tak na codzień, do obiadu- niesmaczne to jest.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Stary 17-05-2015, 07:07
Martyny Martyny is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Apr 2015
Posty: 10
Domyślnie

Chciałbym gotować na parzę ale tego nie robię bo mój chłop tego nie lubi On woli zawsze bardziej na tłusto i takiej formy jedzenia to on zbytnio nie akceptuję. Chyba w końcu będę się musiała zbuntować i postawić na swoim. W końcu ja gotuję obiady a nie on
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 13:36.


Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.