![]() |
Przepis na lasagne
Chciałam popisać się przed teściową umiejętnościami kucharskimi i wymyślałam, że zrobię lasagne. Problem tylko w tym, że przepis, który miałam sprawdzony zaginął gdzieś w akcji. Ratujcie!
|
Mówisz - masz
|
Dzięki Maris:) Już w sobotę będę mogła sprawdzić...czy teściowa przeżyje :D ;) hehehheeh
|
Możesz zaryzykować i układać suche płaty makaronu, tylko sosu musi być wtedy sporo (makaron ma się w nim ugotować). Ale jeżeli teściowa ma "państwowe" zęby, to może lepiej nie ryzykuj... :))
|
Po 35-40 minutach w piekarniku makaron zawsze będzie całkiem miękki, także bez gotowania (ja nigdy nie gotuję). No chyba, że zapomni się blachę posmarować olejem, to wtedy różnie może być;)
|
A ja zawsze go lekko podgotowuję. Choć nie powinno się.
|
No ja nie podgotowałam i miałam makaron twardy jak nie wiem i moje umiejętności kucharskie zamiast sie podwyższyć to spadły o jeden stopień mimo że drugi raz jak będę ją robić to makaron podgotuję na pewno.
|
Przepis
Składniki: 200 g makaronu lasagne (ze sklepu) 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 2-4 ząbki czosnku 2 cebule 500 g dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki 100 g oliwy z oliwek 150 - 400 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji) kilka pomidorów do dekoracji sól suszone oregano i tymianek bazylia świeża lub suszona Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Przygotowujemy sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut. ______________________________________ Zobacz mieszkania Wejherowo! |
Makaron można wcześniej zamoczyć we wrzątku, to szybciej zmięknie
|
Marzycielkazostendy - ja tak zawsze robię, wtedy lasagne jest szybciej gotowa i nie muszę się obawiać, że makaron będzie zbyt al dente ;D.
PS. Czy Twój nick został zainspirowany opowiadaniami Schmitta? |
Dobrze wiedzieć. Szczególnie, że zazwyczaj mam dość mało czasu na jego zrobienie ;).
|
Przygotowanie
Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, zdejmujemy z ognia i dosypujemy 4 łyżki mąki. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy szklankę mleka, z powrotem wstawiamy na palnik i podgrzewamy do uzyskania jednolitej gęstej masy - ciągle mieszając. Lazania: Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy posiekane w kosteczkę cebule i czosnek. Gdy mięso będzie już rozdrobnione i podsmażone dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy. W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek podgotowujemy makaron ok 2-3 min, odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę makaronu. Makaron pokrywamy cienką warstwą beszamelu a na beszamelu układamy mięso. Przykrywamy makaronem i powtarzamy czynność. Ostatnia warstwa powinna się składać z beszamelu i mięsa. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut. Potem wyłączamy piekarnik i lazanię pozostawiamy w nim jeszcze na ok. 20 min. Smacznego! ____________________ Na naszej stronie tylko okazje cenowe http://remonciki.bloog.pl/ drożyzna to wirus. |
W sumie już dawno po wspomnianym obiedzie, ale myślę, że przepis się przyda bo z tego co widzę wiele osób przepada za lasagne - tak jak swoją drogą ja :P To przepis na najlepsza lasagne - http://www.sprawdzonydrob.pl/smaczny...-6-8-osob.html jaką zrobiłam :D Naprawdę nie chwaląc się, udała mi się całkiem, całkiem :D
|
lazania ze szpinakiem
Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj rosół i ponownie wymieszaj trzepaczką ? jeśli sos będzie za gęsty dolej mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotuj szpinak: cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak i podlej go połową szklanki wody. Smaż aż do czasu, gdy cała woda wyparuje ze szpinaku. Szpinak powinien mniej więcej dwukrotnie zmniejszyć swoją objętość. Czosnek zmiażdż i dodaj podsmażonego szpinaku. Wszystko razem chwilę smaż na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Na końcu dodaj łyżkę śmietany i znów całość wymieszaj. Przygotuj lazanię: każdy płat lazanii gotuj osobno przez ok. 0,5 min w osolonej wodzie z łyżką oleju. Nie pozwól, aby płaty makaronu przywarły do siebie w czasie gotowania. Ugotowany makaron odcedź. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układaj kolejno: ciasno obok siebie płaty lazanii, na nim cienką warstwę sosu beszamelowego, warstwę szpinaku, warstwę makaronu lazania, znowu sos beszamel, szpinak i tak do wyczerpania składników. Zakończ płatem lazanii. Danie zapiekaj przez ok. 30 min w temp. 180°. Następnie zdejmij wierzchnią warstwę lazanii i obłóż danie startym parmezanem lub plastrami mozzarelli. Ponownie włóż do piekarnika i zapiekaj jeszcze ok. 10 min. Podawaj gorącą. ____________________ Wszystko jest*możliwe dotacje unijne nasza oferta jest super! |
O Boże, zrobiłaś mi dzień. Tak bardzo lubię szpinak:)
|
Cytat:
____________________ U nas zakupy robi św. Mikołaj ogrodzenia z siatki zgrzewanej Ciebie też zapraszamy! |
Cytat:
____________________ Nie znasz nas jeszcze? http://kazaczek.blogerki.pl/2014/09/...ysu_eadbi.html wejdź czym prędzej! |
Lazania z pieczarkami i mięsem- Sprawdzona
Składniki 1/2 kg mięsa mielonego --> najlepiej wykorzystać mięso drobiowe potrawa jest wtedy najmniej tłusta. 3 pomidory 2 cebule czosnek 30 dkg pieczarek ok. 12 plastrów lazanii (w zależności od wielkości naczynia) 40 dkg sera żółtego Na sos beszamelowy: 3 łyżki margaryny 2 łyżki mąki mleko ____________________ Jednak tylko u nas http://logi4u.blog4u.pl/komentarze-7...ransportu.html zapraszamy do nas! |
Cytat:
____________________ Jeżeli jeszcze się wahasz mamy dla Ciebie wyjście http://samochodowo4u.blog.pl/ ale wpierw wejdź. |
lazania ze szpinakiem
500 g makaronu lazania 200 g startego parmezanu lub mozzarelli do posypania wierzchu potrawy Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szkl. bulionu mięsneo lub warzywnego 1/2 mleka 1 żółtko 3/4 szkl. śmietany 180 g startego sera goudy 180 g sera parmezan lub mozzarelli przyprawy: sól i pieprz Szpinak: 2 op. szpinaku mrożonego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka oregano 1 łyżka śmietany 1/2 szkl. wody przyprawy: sól, pieprz Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj bulion i ponownie wymieszaj trzepaczką ? jeśli sos będzie za gęsty dolej mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotuj szpinak: cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak i podlej go połową szklanki wody. Smaż aż do czasu, gdy cała woda wyparuje ze szpinaku. Szpinak powinien mniej więcej dwukrotnie zmniejszyć swoją objętość. Czosnek zmiażdż i dodaj podsmażonego szpinaku. Wszystko razem chwilę smaż na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Na końcu dodaj łyżkę śmietany i znów całość wymieszaj. Przygotuj lazanię: każdy płat lazanii gotuj osobno przez ok. 0,5 min w osolonej wodzie z łyżką oleju. Nie pozwól, aby płaty makaronu przywarły do siebie w czasie gotowania. Ugotowany makaron odcedź. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układaj kolejno: ciasno obok siebie płaty lazanii, na nim cienką warstwę sosu beszamelowego, warstwę szpinaku, warstwę makaronu lazania, znowu sos beszamel, szpinak i tak do wyczerpania składników. Zakończ płatem lazanii. Danie zapiekaj przez ok. 30 min w temp. 180°. Następnie zdejmij wierzchnią warstwę lazanii i obłóż danie startym parmezanem lub plastrami mozzarelli. Ponownie włóż do piekarnika i zapiekaj jeszcze ok. 10 min. Podawaj gorącą. ____________________ U nas zakupy robi św. Mikołaj http://domeknaplazy.blox.pl/html Ciebie też zapraszamy! |
Lasagne ze szpinakiem i sosem delikatnym beszamelowym
SKŁADNIKI pudełko lasagne półtora kilograma szpinaku bryndza - około 15 dkg dwie cebule pięć ząbków czosnku albo i więcej żółty, ostry ser sos beszamelowy: pół kostki masła dwie czubate łyżki mąki dwie szklanki zimnego mleka dwa żółtka pół szklanki śmietany biały pieprz sól gałka muszkatałowa Lasagne ze szpinakiem to potrawa bardzo kolorowa - gdzie radosna zieloność miesza się z optymistycznym kolorem żółtym. Najpierw przygotowuję sos beszamelowy: na patelni rozpuszczam masło, patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam, tak by nie było żadnych grudek. Patelnię znowu stawiam na ogniu i doprowadzam mąkę do lekkiego zrumienienia. Teraz ponownie zestawiam patelnię z ognia, dodaję zimne mleko, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie stawiam patelnię na ogniu i doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając. Jeśli sos zbyt gęsty, dolewam jeszcze mleka - sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest już taki, dodaję do sosu żółtka wymieszane ze śmietaną - dzięki temu sos będzie jeszcze bardziej jedwabisty i będzie miał bardzo zachęcający kolor. Sos doprawiam szczyptą gałki muszkatałowej oraz solą i białym pieprzem. Sos stawiam na bok i zabieram się za szpinak. Na patelni ponownie rozgrzewam kawałek masła i szklę na nim dwie cebule pokrojone w drobną kostkę. Kiedy cebula zeszklona, na patelnię wrzucam szpinak, który wcześniej dokładnie wymyłem. Jako, że szpinak szaleńczo zmniejsza swoja objętość podczas smażenia, dorzucam go do patelni kilka razy - tak by w efekcie cały szpinak znalazł się na patelni. Nie smażę go długo, a wprost przeciwnie - chodzi o to, by cały troszeczkę zmiękł i pokrył się masłem. Kiedy właśnie taki jest, dorzucam do niego pokrojony w bardzo cienkie plasterki czosnek i doprawiam białym pieprzem. Nie solę - szpinak sam bowiem w sobie jest trochę słony, poza tym dorzucę do niego za chwilę bryndzę. Kiedy szpinak na patelni jest już gotowy - odstawiam go na bok - powinien przestygnąć. Kiedy jest już chłodniejszy, wrzucam do niego bryndzę rozdrobnioną na niezbyt małe kawałki i delikatnie mieszam tak, by bryndza się nie porozwalała - powinna zdecydowanie pozostać w większych kawałkach. Czas na finisz - naczynie do zapiekania smaruję masłem dokładnie i wcale go nie żałuję. Na dno wylewam kilka łyżek sosu beszamelowego, na sosie układam NIE UGOTOWANE płaty lasagne, na sos wykładam warstwę szpinaku - powinna być grubości około dwóch centymetrów. Na szpinaku znowu płaty lasagne, na lasagne sos beszamelowy, na sos lasagne - powtarzam tą czynność, aż wszystkie składniki się wyczerpią. Na samej górze znajduje się gruba warstwa sosu beszamelowego. A na ten sos wrzucam jeszcze grubą warstwę startego, żółtego sera - im ostrzejszy, tym lepszy. Teraz pozwalam lasagne przejść aromatem szpinaku i sosu beszamelowego - naczynie odstawiam na bok na jakieś 20 minut. Dopiero po tym czasie wsadzam lasagne do pieca, w którym w temperaturze 180 stopni potrawa będzie podlegała magicznym przemianom przez około 40 minut. ____________________ Sprawdźcie nas, a nie pożałujecie. Oferujemy okleiny na meble w atrakcyjnych cenach. |
Lasagne bolognese
Składniki, 6-8 porcji: ? 15 płatów lasagne, ok. 9x17 cm (gotowych lub z przepisu na dole strony) ? sos boloński z poniższego przepisu ? sos beszamelowy z poniższego przepisu ? 150 g tartego parmezanu Sos boloński: ? 3 łyżki oliwy ? 1 cebula ? 2 łodygi selera naciowego ? 1 marchewka ? 150 g pancetty lub boczku (krojonego w paski, lekko wędzonego) ? 250 g mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki) ? 250 g mielonego mięsa wołowego (np. łopatki) ? 1 szklanka białego lub czerwonego wina ? 140 g (4 łyżki) koncentratu pomidorowego ? 1 szklanka gorącego bulionu wołowego ? 1 puszka (400 g) passaty pomidorowej ? sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Sos beszamelowy: ? 4 łyżki masła ? 3 łyżki mąki ? 650 ml mleka ? sól ? szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Sos boloński: na oliwie, w większym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę (warzywa można też rozdrobnić w malakserze). Obsmażyć, następnie przesunąć na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Zrumienić i wymieszać z warzywami. Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa. Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotować, dodać passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny (można dłużej). Od czasu do czasu zamieszać. Sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową. Lasagne bolognese: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 27 cm. Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić). Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem. |
lazania
makaron lasagne 375 g masło do smarowania naczynia ser żółty starty 100 g sos pomidorowy miesny: Rosół drobiowo-wołowy Domowa Kuchnia WINIARY 2 kostki przyprawa JARZYNKA WINIARY do smaku cebula 1 sztuka marchew 1 sztuka czosnek 2 ząbki pomidory krojone w zalewie 1 puszka wołowina mielona 600 g olej 3 łyżki sól, pieprz do smaku sos beszamelowy: masło 50 g mąka 50 g mleko 2 szklanki gałka muszkatołowa do smaku sól do smaku Sposób przygotowania: Warzywa oczyść, umyj. cebula marchew czosnek Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. cebula marchew Na patelni rozgrzej olej, podsmaż 2 ząbki czosnku, wyjmij je z tłuszczu, podsmaż warzywa i mięso. wołowina mielona olej Dodaj pomidory i kostki rosołowe. Dopraw solą i pieprzem. Rosół drobiowo-wołowy Domowa Kuchnia WINIARY pomidory krojone w zalewie sól, pieprz Duś na wolnym ogniu przez około 45 minut. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy: mleko wlej do garnka, dodaj mąkę, podgrzewaj do zagotowania, dodaj masło, dokładnie wymieszaj. masło mąka mleko Dopraw solą i gałką muszkatołową. Gotuj, aż sos zgęstnieje. gałka muszkatołowa sól Naczynie do lazanii posmaruj masłem i kolejno układaj: sos mięsny, sos beszamelowy, płaty makaronowe, jeden obok drugiego. Posyp serem. makaron lasagne masło ser żółty starty Ułóż warstwy do wyczerpania składników (ostatnią warstwą musi być sos beszamelowy i ser). Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie i zapiekaj przez około 45 minut. Odstaw na 15 minut i pokrój. ____________________ Możesz unikniesz kłopotów online telewizja niskie ceny to sprawią! |
lazania
Składniki Mieso mielone ok 0,5 kg ser zóły - im więcej tym lepiej makaron lazania ok 6 plastrów mleko 0,5l masło ok 1-2 łyżek mąka ok 2-3 łyżek oliwa/olej przyprawy:bazylia, oregano sól czosnkowa, gałka muszkatałowa Etapy przygotowania 1 Mięso mielone najlepiej jest zrobić samemu unikniemy wtedy przykrych niespodzianek co do zawartości. Jednak jesli nie mamy na takie widoków musi nam wystarczyć kupione. Na patelnię wlewamy olej lub oliwę podgrzewamy i wrzucamy na nią mieso . Smarząc na dużym ogniu rozdrabmniamy mieso na małe grudki. Smażymy tak 5 min. Po tym czasie zmniejszamy ogień dodajemy bazylię, oregano i sól czosnkową i smażymy kolejne 2 minuty ciągle mieszając. Po tym dodajemy koncentrat pomidorowy ,i smażymy kolejne 2 min i zdejmujemy patelnię z ognia. 2 Makaron gotujemy 5-7 min dbając o to aby płaty lazani nie posklejały sie. Jesli na opakowaniu podano, że nie trzeba gotować my i tak gotujemy. 3 Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na tym etapie można włączyć piekarnik, zdąży się nagrzać zanim skończymy przygotowywać naszą lazanię. 4 Sos sporządzamy wlewając mleko i dokładając masło na patelnię. kedy masło sie rozpuści dokładamy mąkę cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grugki. Na koniec scieramy odorbine gałki muszkatałowej. Ilość zależna od indywidualnych potrzeb....... ja dodaję dużo - gałka muszkatałowa to podobno afrodyzjak : ) 5 Kiedy wszystko jest już przygotowane smarujemy naczynie oliwą aby makaron nie przywarł i układamy kolejno wsztstkie składniki warstwami w kolejności: makaron, mięso, ser sos. Na wierzchu zostaje makaron posypany serem. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy ok 20 min 6 Ja podaję lazanię w nastepujący sposób. Przekrajam makaron w połowie długości plastra lazani, przekładam połówki na tależe i polewam sosem pomidorowym do spagetti Napoli Knora. Sos można przygotować samemu ale ja bardzo lubię smak tego własnie sosu. Z tym, że przygotowuję go z mniejszą ilością wody tak aby był gęściejszy. Na wierzch odrobina sera tartego i listek bazylii. ____________________ Zajrzyj na naszą ofertę torebki bugatti super oferta! |
lazania
Składniki 300 g mielonego mięsa sól do smak opakowanie makaronu do lazanii 4 łyżki masła 10 g parmezanu 1 kulka kulka mozzarelli 200 g sosu beszamelowego odrobina oliwy z oliwek 50 ml czerwonego wina wytrawnego 1 puszka pomidorów w całości 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew pieprz dp smaku Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180 C i nasmaruj formę oliwą. Obierz cebulę, czosnek i posiekaj drobno. Obierz marchew i pokrój w drobną kostkę. Tak samo posiekaj seler naciowy. Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij czosnek z cebulą przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj mięso i smaż ok. 5 minut, często mieszając. Dodaj seler z marchewką, koncentrat pomidorowy, zamieszaj i smaż ok. 1 minutę. Dodaj wino a następnie pomidory, delikatnie rozgniatając je, by powstała jednolita masa. Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia. Przełóż warstwę mięsną do żaroodpornego naczynia i przykryj warstwą makaronu. Posmaruj sosem beszamelowym i ułóż drugą warstwę makaronu, mięsa, makaronu i sosu. Powtarzaj czynności do wykorzystania wszystkich składników tak, by ostatnią warstwą był makaron z sosem. Pokrój mozzarellę w plastry i ułóż na lazanii. Na koniec posyp startym parmezanem i ułóż na powierzchni małe kawałki masła. Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut aż ser ładnie się zrumieni. Podawaj udekorowaną liśćmi bazylii. Jak szukacie informacji to zapraszam http://obiurzeinietylko.blogx.pl, to mój blog! |
Przepisy są do siebie dość podobne, dlatego chciałam zapytać się Was czy któraś robiła lasagne nie z makaronu tylko z naleśników?
|
lazania
Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180 C i nasmaruj formę oliwą. Obierz cebulę, czosnek i posiekaj drobno. Obierz marchew i pokrój w drobną kostkę. Tak samo posiekaj seler naciowy. Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij czosnek z cebulą przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj mięso i smaż ok. 5 minut, często mieszając. Dodaj seler z marchewką, koncentrat pomidorowy, zamieszaj i smaż ok. 1 minutę. Dodaj wino a następnie pomidory, delikatnie rozgniatając je, by powstała jednolita masa. Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia. Przełóż warstwę mięsną do żaroodpornego naczynia i przykryj warstwą makaronu. Posmaruj sosem beszamelowym i ułóż drugą warstwę makaronu, mięsa, makaronu i sosu. Powtarzaj czynności do wykorzystania wszystkich składników tak, by ostatnią warstwą był makaron z sosem. Pokrój mozzarellę w plastry i ułóż na lazanii. Na koniec posyp startym parmezanem i ułóż na powierzchni małe kawałki masła. Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut aż ser ładnie się zrumieni. Podawaj udekorowaną liśćmi bazylii. Przy okazji polecam blog http://zielonozielono.yolasite.com/, pozycja warta uwagi. |
Wszystko brzmi przepysznie. Chyba w najbliższym czasie sobie taką lasagne przyrządzę :)
|
Lazania z krakersami
Lazania z krakersami Dodane przez: zizi4891 Czas przygotowania: 180 minut Czas pieczenia: 120 minut Ilość porcji: 2 Składniki 50 dag mięsa mielonego [ wieprzowego] 20 dag sera żółtego w kostce 1 duże opakowanie krakersów [18 dag] 4 duże pomidory 2 cebule sól , pieprz, oregano, bazylia, ketchup Etapy przygotowania Na patelni zrumienić na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę następnie dodać mięso mielone i często mieszając usmażyć. Tuż przed końcem smażenia, doprawić przyprawami, według własnego smaku. Odstawić do ostudzenia. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Formę keksową [ 40 x 10] wysmarowąć tłuszczem i układać w niej nastupujące warstwy. * warstwa krakersów * ? mięsa * 1/3 żółtego sera * warstwa krakersów * plasterki pomidorów * szczypta soli i oregano, * 1/3 żółtego sera, * ketchup, * ostatnia warstwa krakersów, * pozostałe mięso, pozostały żółty ser. * Na wierzch pokruszyć pozostałe krakersy, które nam zostały. Lazanie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 160 °C. Podawać na ciepło polaną ketchupem. Zerknij na bloga http://zdrowoismacznie.blogx.pl/ - ciekawy styl i warte uwagi posty. |
lazania
Składniki 1/2 kg.mięsa mielonego ćwiarteczka małego selera 2 marchewki pietruszka natka(ok 2 łyżki posiekanej natki) pomidory w puszce(w sosie własnym,bez skorek) 2 cebule olej do posmażenia warzyw+sól,pieprz,+dowolne zioła lub przyprawy makaron"lazania" sos beszamelowy:wykonanie:szklanka mleka+kopiata łyżka mąki+łyżka masła. Make+masło roztopić w rondelku,wlać powoli zimne mleko mieszając,aż masa zgęstnieje.Dodać sól ok 3 szczypty,i zetrzeć odrobinkę gałki muszkatołowej. Etapy przygotowania Mięso mielone podsmażyć na patelni.Marchewke,seler i cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na patelni.Dodać pomidory w puszce(można przetrzec przez sitko),dodać posiekaną pietruszkę natkę doprawić do smaku solą,pieprzem-dowolnie.Smak musi być zrobiony według gustu,bo tak będzie nam smakowała już lazania.Makaron"lazania",podgotować ok.3 min. dolewając do gotowania olej(żeby zapobiec sklejaniu sie płatów).Ułożyć jedną warstwę makaronu w naczyniu do zapiekania na to wyłożyć połowę mięsa,wyrównać,położyć warstwę makaronu,mięso i zakończyć makaronem.Polać na koniec gorącym sosem beszamelowym.Zapiekać w piekarniku w temp:180 stopni.ok.45 minut pod przykryciem.15 minut przed końcem zapiekania,zdjąć pokrywkę,żeby sos sie ładnie zarumienił. Hej zoabczcie mojego bloga http://www.inwestycjezmichalem.e-blogi.pl, może komuś się spodoba |
Lasagne - składniki:
mięso mielone - 250 gramów Sos pomidorowy Knorr - 1 opakowanie lasagne - 1 opakowanie żółty ser - 100 gramów woda - 200 mililitrów koncentrat pomidorowy - 50 gramów oregano - 0.5 pęczka olej - 2 łyżki sól i pieprz do smaku 1 Mielone mięso podsmaż w małej ilości tłuszczu, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane oregano, wodę, sos Knorr i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj i lekko odparuj. 2 Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na dno naczynia wylej trochę mięsa z sosem. 3 Na mięso ułóż pierwsza warstwę surowego makaronu lasagne, na makaron znowu nałóż sos z mięsem, po czym sos zakryj makaronem, czynność powtórz jeszcze dwukrotnie. 4 Wierzch posyp warstwą startego sera i całość szczelnie zakryj folią aluminiową. 5 Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Aby ser był zapieczony, 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię. Moje życie, mój blog - zapraszam do lektury na http://www.inwestycjezmichalem.e-blogi.pl. |
Składniki
500 g makaronu lazania Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szkl. rosołu mięsnego lub z kostki 1/2 mleka 1 żółtko 3/4 szkl. śmietany 180 g startego sera goudy 180 g sera parmezan lub mozzarelli szczypta gałki muszkatołowej przyprawy: sól i pieprz Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj rosół i ponownie wymieszaj trzepaczką ? jeśli sos będzie za gęsty, dolej odrobinę mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotuj sos bolognese: cebulę, czosnek, seler i marchewkę obierz, drobno posiekaj. Surowy boczek pokrój w kostkę i podsmaż na maśle z warzywami. Szynkę pokrój w drobną kostkę, wątróbki drobno posiekaj i razem z mielonym mięsem dodaj do warzyw. Wszystkie składniki razem chwilę smaż, ciągle mieszając. Kolejno dodaj: wino, wywar z mięsa, koncentrat pomidorowy i oregano. Sos doprowadź do wrzenia, a następnie dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj ok. 2 godzin. Sos pasuje do wszystkich rodzajów makaronu, lazanii i cannelloni. Przygotuj lazanię: każdy płat lazanii gotuj osobno przez ok. 0,5 min w osolonej wodzie z łyżką oleju. Nie pozwól, aby płaty makaronu przywarły do siebie w czasie gotowania. Ugotowany makaron odcedź. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym wcześniej masłem układaj kolejno: płaty makaronu, na nim cienką warstwę sosu bolognese, potem warstwę makaronu lazania, warstwę ciepłego sosu beszamelowego i znowu sos bolognese, i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos bolognese. Wierzch lazanii posyp serem parmezan lub poukładaj na nim plastry mozzarelli. Danie zapiekaj ok. 40 min w temp. 180°. Podawaj gorące. Wszystko co najlepsze znajdziesz na moim blogu http://facetizakupy.blog.com/. Zapraszam! |
Och...zjadłabym sobie taką domową lazanię na obiad.
|
500 g mięsa mielonego wieprzowego
puszka pomidorów z puszki mały koncentrat pomidorowy 2 cebule 2 ząbki czosnku makaron lazania 30 dag żółtego sera sól i pieprz bazylia oregano oliwa z oliwek szklanka mleka 3,2 % 4 łyżki mąki 4 łyżki masła 1-2 os. 60 min średnie przystępne Przygotowanie Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, zdejmujemy z ognia i dosypujemy 4 łyżki mąki. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy szklankę mleka, z powrotem wstawiamy na palnik i podgrzewamy do uzyskania jednolitej gęstej masy - ciągle mieszając. Lazania: Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy posiekane w kosteczkę cebule i czosnek. Gdy mięso będzie już rozdrobnione i podsmażone dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy. W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek podgotowujemy makaron ok 2-3 min, odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę makaronu. Makaron pokrywamy cienką warstwą beszamelu a na beszamelu układamy mięso. Przykrywamy makaronem i powtarzamy czynność. Ostatnia warstwa powinna się składać z beszamelu i mięsa. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut. Potem wyłączamy piekarnik i lazanię pozostawiamy w nim jeszcze na ok. 20 min. |
Cześć dziewczyny! Dopiero dołączyłam do Waszego grona, ale już wiem, że zostanę tu na dłużej. No i znalazłam przepis na dzisiejszy obiad - będzie lasagne!
|
Dzięki Waszym przepisom nabrałam ogromną ochotę na moje ulubione włoskie danie, którym jest lasagne. Idą święta, ale po nich na pewno zrobię ją na obiad.
|
Trafiłam na ten wątek przeglądając inne i nabrałam ogromnego apetytu na lasagne. Gdy tylko uporamy się z rodziną z zapasami karpia i pierogów, zrobię na obiad lasagne według Waszych przepisów.
|
Znajoma chwaliła się ostatnio, że robiła lasagne ze szpinakiem. Znacie taką wersję? Jak ją przygotować, by była smaczna? Do tej pory jadłam szpinak wyłącznie z makaronem.
|
lazania
Składniki Mieso mielone ok 0,5 kg ser zóły - im więcej tym lepiej makaron lazania ok 6 plastrów mleko 0,5l masło ok 1-2 łyżek mąka ok 2-3 łyżek oliwa/olej przyprawy:bazylia, oregano sól czosnkowa, gałka muszkatałowa Etapy przygotowania 1 Mięso mielone najlepiej jest zrobić samemu unikniemy wtedy przykrych niespodzianek co do zawartości. Jednak jesli nie mamy na takie widoków musi nam wystarczyć kupione. Na patelnię wlewamy olej lub oliwę podgrzewamy i wrzucamy na nią mieso . Smarząc na dużym ogniu rozdrabmniamy mieso na małe grudki. Smażymy tak 5 min. Po tym czasie zmniejszamy ogień dodajemy bazylię, oregano i sól czosnkową i smażymy kolejne 2 minuty ciągle mieszając. Po tym dodajemy koncentrat pomidorowy ,i smażymy kolejne 2 min i zdejmujemy patelnię z ognia. 2 Makaron gotujemy 5-7 min dbając o to aby płaty lazani nie posklejały sie. Jesli na opakowaniu podano, że nie trzeba gotować my i tak gotujemy. 3 Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na tym etapie można włączyć piekarnik, zdąży się nagrzać zanim skończymy przygotowywać naszą lazanię. 4 Sos sporządzamy wlewając mleko i dokładając masło na patelnię. kedy masło sie rozpuści dokładamy mąkę cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grugki. Na koniec scieramy odorbine gałki muszkatałowej. Ilość zależna od indywidualnych potrzeb....... ja dodaję dużo - gałka muszkatałowa to podobno afrodyzjak : ) 5 Kiedy wszystko jest już przygotowane smarujemy naczynie oliwą aby makaron nie przywarł i układamy kolejno wsztstkie składniki warstwami w kolejności: makaron, mięso, ser sos. Na wierzchu zostaje makaron posypany serem. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy ok 20 min 6 Ja podaję lazanię w nastepujący sposób. Przekrajam makaron w połowie długości plastra lazani, przekładam połówki na tależe i polewam sosem pomidorowym do spagetti Napoli Knora. Sos można przygotować samemu ale ja bardzo lubię smak tego własnie sosu. Z tym, że przygotowuję go z mniejszą ilością wody tak aby był gęściejszy. Na wierzch odrobina sera tartego i listek bazylii. Smacznego |
Składniki:
■500 g mięsa mielonego ■2 cebule ■2 ząbki czosnku ■puszka pomidorów z puszki ■sos beszamelowy ■makaron lazania ■ser żółty ■przyprawy: sól, pieprz, zioła ■natka pietruszki Przygotowanie: W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone i cebulę. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki – najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z koncentratem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem, aby farsz był wyrazisty w smaku. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta. Smacznego |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 10:35. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.