![]() |
przystawki
Chińska kapusta pak choi, czytaj „pak czoj” należy do najzdrowszych kapust. Jest bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy z grupy B i C, A do tego jest wyjątkowo smaczna. Zawinięta w szynkę dojrzewającą i okraszona smalcem z wędzoną śliwką lub skwarkami będzie genialną zimową przekąską.
Zagotować 1,5 litra wody z solą i cukrem. Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, odciąć piętki i umyć liście. Włożyć liście na 2 minuty do wrzątku, odcedzić, ostudzić. Zawinąć liście w pakieciki owinąć ciasno szynką. Rozgrzać smalec na patelni, obsmażyć pakieciki ze wszystkich stron, przełożyć na talerz, polać smalcem na którym się smażyły. Podawać na gorąco. |
faszerowane pomidory
Składniki 4 pomidory pieczony fenkuł (koper włoski) oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista pieprz 50 g parmezanu listki bazylii gałązki kopru włoskiego Etapy przygotowania 1 Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. Upieczony fenkuł miksujemy na gładką masę. 2 Z pomidorów odcinamy górną część i wydrążamy środek, a następnie napełniamy puree z kopru włoskiego. Tak przygotowanie pomidory wstawiamy na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Parmezan ścieramy na tarce na drobnych oczkach i posypujemy upieczone pomidory. Możemy udekorować listkami bazylii i gałązkami kopru włoskiego. Komentarz: Przepis pochodzi z autorskiej książki Joseppha Seeletso "Kulinarna podróż zmysłów, od Okawango po Bałtyk", Świat Książki, 2014. W oryginalnym przepisie, autor miksuje jedynie upieczony fenkuł, ja dodałam również miąższ z pomidorów. Tak podane pomidory świetnie sprawdzają się jako forma przystawki - są w smaku bardzo delikatne i nadają się jako dodatek do ryb lub owoców morza. |
faszerowane pomidory
Składniki 4 pomidory pieczony fenkuł (koper włoski) oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista pieprz 50 g parmezanu listki bazylii gałązki kopru włoskiego Etapy przygotowania 1 Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. Upieczony fenkuł miksujemy na gładką masę. 2 Z pomidorów odcinamy górną część i wydrążamy środek, a następnie napełniamy puree z kopru włoskiego. Tak przygotowanie pomidory wstawiamy na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Parmezan ścieramy na tarce na drobnych oczkach i posypujemy upieczone pomidory. Możemy udekorować listkami bazylii i gałązkami kopru włoskiego. Komentarz: Przepis pochodzi z autorskiej książki Joseppha Seeletso "Kulinarna podróż zmysłów, od Okawango po Bałtyk", Świat Książki, 2014. W oryginalnym przepisie, autor miksuje jedynie upieczony fenkuł, ja dodałam również miąższ z pomidorów. Tak podane pomidory świetnie sprawdzają się jako forma przystawki - są w smaku bardzo delikatne i nadają się jako dodatek do ryb lub owoców morza. |
Trochę dziwi mnie jedzenie tak zdrowej kapusty jak pak choi po obsmażeniu jej w smalcu... Wybrałabym raczej olej z orzechów laskowych lub coś podobnego.
|
Przepis na Śmietankowy mus z pastą łososiową
czas: ok. 30 minut + chłodzenieliczba porcji: kilkanaście "jajeczek" Składniki mus śmietankowy: ok. 400 g śmietany 12%, np. Fine Food* kilka zielonych oliwek sól i pieprz 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku pasta łososiowa: 2 jajka kawałek (ok. 50 g) wędzonego łososia 1 łyżka majonezu np. Fine Food* szczypior sól i pieprz *Wędzona ryba oraz produkty Fine Food wykorzystane w tym przepisie dostępne są w Makro Cash & Carry. Jajeczka śmietanowe przepis KROK 1 Najpierw przygotowuję mus śmietankowy. Śmietanę doprawiam, wrzucam pokrojone oliwki, dodaję rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, i całość mieszam. Napełniam malutkie foremki i chowam do lodówki, aby stężało. Jajeczka śmietanowe przepis KROK 2 Do siekaczki (lub drobno po prostu kroję) wrzucam jajka, wędzonego łososia, majonez i doprawiam. Siekam i taką pastę łososiową nakładam na mus śmietankowy. Dekoruję szczypiorkiem. |
pasta kanapkowa
Składniki: 1 puszka łososia w sosie własnym pół zielonego ogórka kilkanaście oliwek sól, pieprz oliwa (opcjonalnie) 1/4 pęczka koperku sok z połowy cytryny (albo łyżeczka octu winnego) Łososia osaczyć z zalewy, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Ogórka obrać, pokroić w słupki, a słupki w małe kawałki. Oliwki drobno posiekać (ale uważać żeby nie zrobić z nich pasty). Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić. Dodawanie oliwy nie jest konieczne, i bez tego pasta ma "pastową" konsystencję. Podawałam na białym pieczywie typu ciabatta, ale myślę że pyszne będzie też na razowcu. |
SAŁATKA ZE ŚWIEŻEGO SZPINAKU
Składniki: Szybka, smaczna i zdrowa sałatka. Liście świeżego szpinaku - 20 dkg. pomidory- 2 szt. cebula czerwona - 1 szt. bazylia czerwona - kilka listków Sól,oliwa Szpinak dobrze myjemy, osuszamy i kroimy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i cienko pokrojoną cebulę i bazylię. Doprawiamy solą (szpinak nie potrzebuje żadnych dodatków smakowych)i oliwą, mieszamy i smacznego:) |
Przepis na Gotowane rzodkiewki
czas: ok. 10 minut liczba porcji: 2 Składniki 2 pęczki rzodkiewek jogurt lub masło i bułka tarta w proporcji 2:1 Przepis a gotowane rzodkiewki Krok 1 Rzodkiewki obieram ze skórki, skórka to ta najostrzejsza część rzodkiewki. Przepis a gotowane rzodkiewki Krok 2 Wrzucam je do wrzącej osolonej wody i gotuję ok. 5–6 minut, podaję z masełkiem i bułeczką lub jogurtem. Smacznego. |
Ananasowe łódeczki
Składniki na 4 porcje: -1 mały świeży ananas -225 g twarogu -50 g orzechów włoskich -sól i świeżo zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Kroimy ananasa wzdłuż na ćwiartki. Nie odcinamy liści. Oddzielamy od skóry większość miąższu. Kroimy miąższ ananasa na duże kawałki, oddzielając przy tym twardy rdzeń. Mieszamy owoce z twarogiem i orzechami. Przyprawiamy do smaku i nakładamy na „łódeczki". Schładzamy przed podaniem. Bakłażany po włosku Składniki na 4 porcje: -1 bakłażan -2 łyżki mąki -sól i świeżo zmielony czarny pieprz - oliwa z oliwek -120 ml przecieru pomidorowego- 1 łyżeczka suszonej bazylii -100 g startego sera mozzarella Sposób przygotowania: Bakłażan obieramy i kroimy w plastry. Obtaczamy plastry w mące z przyprawami i smażymy na gorącej oliwie na złoto z obu stron . Odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym, a następnie układamy na 4 żaroodpornych talerzach. Każdą porcję polewamy przecierem pomidorowym i posypujemy bazylią oraz serem mozzarella. Wstawiamy talerze do piekarnika i czekamy, aż ser się roztopi. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. |
sałatka Caprese
potrzebne: pomidor, ser mozzarella, bazylia, oliwa, pieprz świeżo mielony przygotowanie: Mozzarellę wyjmujemy z opakowania i odsączamy z wody Kroimy pomidora i ser w grube plastry Układamy na talerzu na przemian: pomidor, mozzarella, pomidor itd. Skrapiamy oliwą jeśli mamy lub posypujemy przyprawami i ziołami Dekorujemy listkami bazylii |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 00:19. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.