![]() |
przystawki
Chińska kapusta pak choi, czytaj „pak czoj” należy do najzdrowszych kapust. Jest bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy z grupy B i C, A do tego jest wyjątkowo smaczna. Zawinięta w szynkę dojrzewającą i okraszona smalcem z wędzoną śliwką lub skwarkami będzie genialną zimową przekąską.
Zagotować 1,5 litra wody z solą i cukrem. Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, odciąć piętki i umyć liście. Włożyć liście na 2 minuty do wrzątku, odcedzić, ostudzić. Zawinąć liście w pakieciki owinąć ciasno szynką. Rozgrzać smalec na patelni, obsmażyć pakieciki ze wszystkich stron, przełożyć na talerz, polać smalcem na którym się smażyły. Podawać na gorąco. |
faszerowane pomidory
Składniki 4 pomidory pieczony fenkuł (koper włoski) oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista pieprz 50 g parmezanu listki bazylii gałązki kopru włoskiego Etapy przygotowania 1 Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. Upieczony fenkuł miksujemy na gładką masę. 2 Z pomidorów odcinamy górną część i wydrążamy środek, a następnie napełniamy puree z kopru włoskiego. Tak przygotowanie pomidory wstawiamy na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Parmezan ścieramy na tarce na drobnych oczkach i posypujemy upieczone pomidory. Możemy udekorować listkami bazylii i gałązkami kopru włoskiego. Komentarz: Przepis pochodzi z autorskiej książki Joseppha Seeletso "Kulinarna podróż zmysłów, od Okawango po Bałtyk", Świat Książki, 2014. W oryginalnym przepisie, autor miksuje jedynie upieczony fenkuł, ja dodałam również miąższ z pomidorów. Tak podane pomidory świetnie sprawdzają się jako forma przystawki - są w smaku bardzo delikatne i nadają się jako dodatek do ryb lub owoców morza. |
faszerowane pomidory
Składniki 4 pomidory pieczony fenkuł (koper włoski) oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista pieprz 50 g parmezanu listki bazylii gałązki kopru włoskiego Etapy przygotowania 1 Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. Upieczony fenkuł miksujemy na gładką masę. 2 Z pomidorów odcinamy górną część i wydrążamy środek, a następnie napełniamy puree z kopru włoskiego. Tak przygotowanie pomidory wstawiamy na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Parmezan ścieramy na tarce na drobnych oczkach i posypujemy upieczone pomidory. Możemy udekorować listkami bazylii i gałązkami kopru włoskiego. Komentarz: Przepis pochodzi z autorskiej książki Joseppha Seeletso "Kulinarna podróż zmysłów, od Okawango po Bałtyk", Świat Książki, 2014. W oryginalnym przepisie, autor miksuje jedynie upieczony fenkuł, ja dodałam również miąższ z pomidorów. Tak podane pomidory świetnie sprawdzają się jako forma przystawki - są w smaku bardzo delikatne i nadają się jako dodatek do ryb lub owoców morza. |
Trochę dziwi mnie jedzenie tak zdrowej kapusty jak pak choi po obsmażeniu jej w smalcu... Wybrałabym raczej olej z orzechów laskowych lub coś podobnego.
|
Przepis na Śmietankowy mus z pastą łososiową
czas: ok. 30 minut + chłodzenieliczba porcji: kilkanaście "jajeczek" Składniki mus śmietankowy: ok. 400 g śmietany 12%, np. Fine Food* kilka zielonych oliwek sól i pieprz 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku pasta łososiowa: 2 jajka kawałek (ok. 50 g) wędzonego łososia 1 łyżka majonezu np. Fine Food* szczypior sól i pieprz *Wędzona ryba oraz produkty Fine Food wykorzystane w tym przepisie dostępne są w Makro Cash & Carry. Jajeczka śmietanowe przepis KROK 1 Najpierw przygotowuję mus śmietankowy. Śmietanę doprawiam, wrzucam pokrojone oliwki, dodaję rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, i całość mieszam. Napełniam malutkie foremki i chowam do lodówki, aby stężało. Jajeczka śmietanowe przepis KROK 2 Do siekaczki (lub drobno po prostu kroję) wrzucam jajka, wędzonego łososia, majonez i doprawiam. Siekam i taką pastę łososiową nakładam na mus śmietankowy. Dekoruję szczypiorkiem. |
pasta kanapkowa
Składniki: 1 puszka łososia w sosie własnym pół zielonego ogórka kilkanaście oliwek sól, pieprz oliwa (opcjonalnie) 1/4 pęczka koperku sok z połowy cytryny (albo łyżeczka octu winnego) Łososia osaczyć z zalewy, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Ogórka obrać, pokroić w słupki, a słupki w małe kawałki. Oliwki drobno posiekać (ale uważać żeby nie zrobić z nich pasty). Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić. Dodawanie oliwy nie jest konieczne, i bez tego pasta ma "pastową" konsystencję. Podawałam na białym pieczywie typu ciabatta, ale myślę że pyszne będzie też na razowcu. |
SAŁATKA ZE ŚWIEŻEGO SZPINAKU
Składniki: Szybka, smaczna i zdrowa sałatka. Liście świeżego szpinaku - 20 dkg. pomidory- 2 szt. cebula czerwona - 1 szt. bazylia czerwona - kilka listków Sól,oliwa Szpinak dobrze myjemy, osuszamy i kroimy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i cienko pokrojoną cebulę i bazylię. Doprawiamy solą (szpinak nie potrzebuje żadnych dodatków smakowych)i oliwą, mieszamy i smacznego:) |
Przepis na Gotowane rzodkiewki
czas: ok. 10 minut liczba porcji: 2 Składniki 2 pęczki rzodkiewek jogurt lub masło i bułka tarta w proporcji 2:1 Przepis a gotowane rzodkiewki Krok 1 Rzodkiewki obieram ze skórki, skórka to ta najostrzejsza część rzodkiewki. Przepis a gotowane rzodkiewki Krok 2 Wrzucam je do wrzącej osolonej wody i gotuję ok. 5–6 minut, podaję z masełkiem i bułeczką lub jogurtem. Smacznego. |
Ananasowe łódeczki
Składniki na 4 porcje: -1 mały świeży ananas -225 g twarogu -50 g orzechów włoskich -sól i świeżo zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Kroimy ananasa wzdłuż na ćwiartki. Nie odcinamy liści. Oddzielamy od skóry większość miąższu. Kroimy miąższ ananasa na duże kawałki, oddzielając przy tym twardy rdzeń. Mieszamy owoce z twarogiem i orzechami. Przyprawiamy do smaku i nakładamy na „łódeczki". Schładzamy przed podaniem. Bakłażany po włosku Składniki na 4 porcje: -1 bakłażan -2 łyżki mąki -sól i świeżo zmielony czarny pieprz - oliwa z oliwek -120 ml przecieru pomidorowego- 1 łyżeczka suszonej bazylii -100 g startego sera mozzarella Sposób przygotowania: Bakłażan obieramy i kroimy w plastry. Obtaczamy plastry w mące z przyprawami i smażymy na gorącej oliwie na złoto z obu stron . Odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym, a następnie układamy na 4 żaroodpornych talerzach. Każdą porcję polewamy przecierem pomidorowym i posypujemy bazylią oraz serem mozzarella. Wstawiamy talerze do piekarnika i czekamy, aż ser się roztopi. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. |
sałatka Caprese
potrzebne: pomidor, ser mozzarella, bazylia, oliwa, pieprz świeżo mielony przygotowanie: Mozzarellę wyjmujemy z opakowania i odsączamy z wody Kroimy pomidora i ser w grube plastry Układamy na talerzu na przemian: pomidor, mozzarella, pomidor itd. Skrapiamy oliwą jeśli mamy lub posypujemy przyprawami i ziołami Dekorujemy listkami bazylii |
Ogórki faszerowane na gorąco
Składniki * 4 duże ogórki * 300 ml białego wytrawnego wina * sok z 1 cytryny * 5 łyżek oliwy z oliwek * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 1 łyżka miodu * 1 łyżeczka kolendry * sól i pieprz * * Farsz: * 30 dag pieczarek * 10 dag ryżu * 5 dag masła * 10 dag boczku wędzonego * 1 cebula * 4 łyżki białego wytrawnego wina * 150 ml wody * 1 pęczek natki Sposob przygotowania Ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż i usuwamy pestki. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy posiekane pieczarki i dusimy 5 min. Dodajemy suchy ryż, mieszamy przez 1 min i zalewamy winem z wodą. Osobno zagotowujemy 100 ml wody, 300 ml wina i sok z cytryny. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę, miód, kolendrę, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 10 min, dodajemy do farszu i mieszamy. Na wierzchu układamy połówki ogórka wydrążonym miejscem do dołu i dusimy jeszcze ok. 15 min. Ogórki wyjmujemy, odcedzamy, lekko studzimy. Farsz odparowujemy tak, by był gęsty i nadziewamy nim ogórki. Układamy je w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu polewamy pozostałym z duszenia sosem. Zapiekamy w temp. 200 st. C 15-20 min. Przed podaniem można posypać tartym serem. |
O, nie myślałam nigdy o faszerowanych ogórkach i to jeszcze na ciepło. Wypróbuję ten przepis dzisiaj na kolację.
|
Jabłkowo- marchewkowa zdrowotna sałatka
Składniki: - 2 lub 3 jabłka - 1 duża marchewka - sok z cytryny - 1 mała gruszka - ew. trochę rodzynek. Jabłka,marchewkę i gruszkę zetrzyj na tarce na małych oczkach. Składniki wymieszaj i dodaj sok z cytryny. W wersji dla smakoszy można dodać rodzynki. To pomysły od moich rodziców, a ten drugi wyczytałam z jednego z czasopism mojej mamy. Liczę na to że spodobają Wam się moje pomysły. |
Zjadłabym sobie koreczki :D
|
Jajka faszerowane serkiem
Jajka faszerowane to szybka i pyszna przekąska na imprezę, lub na wielkanocne śniadanie, lub tak po prostu gdy mamy ochotę na coś dobrego. trudność: łatwe czas: 1-30 min ilość kalorii: 6 Jajka faszerowane serkiem - SKŁADNIKI: 6 jajek 3 łyżki serka typu almette (może być ziołowy) 3 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy pietruszka lub szczypiorek, sól, pieprz. Jajka faszerowane serkiem - PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, obieramy ze skorupek, płuczemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy żółtka żółtka miksujemy serkiem, majonezem, musztardą solą, pieprzem i ziołami. Farsz powinien być kremowy, bez grudek. Powstałym farszem za pomocą szprycy nadziewamy połówki białek. Można to też zrobić małą łyżeczką, ale szprycą będzie ładniej. |
Makaron z bobem i ricottą
z kolendrą, czosnkiem i skórką cytrynową Składniki, 2 porcje: • 2 porcje makaronu • 2 łyżki masła • 1 ząbek czosnku • 1 i 12 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • oliwa extra vergine • około 1/2 szklanki ricotty (twarożku) • 1/2 pęczka (doniczki) świeżej kolendry Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić pozostawiając kilka łyżek wody z makaronu. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony na plasterki czosnek i podsmażyć przez minutę na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać skórkę z cytryny. Trzymając patelnię na małym ogniu dodać bób, doprawić solą, pieprzem. Połowę bobu rozgnieść widelcem, resztę pozostawić w całości. Dodać makaron, około 2 - 3 łyżki oliwy extra vergine i ewentualnie kilka łyżek wody z gotowanego makaronu. Wymieszać, posypać kolendrą i ricottą. Podawać, w razie konieczności doprawić solą i pieprzem. |
Roladki z bakłażanów z bryndzą - składniki:
2 podłużne bakłażany 300 g bryndzy pęczek bazylii 2 cebule puszka pomidorów krojonych oliwa sól Roladki z bakłażanów z bryndzą - sposób przygotowania: Bakłażany myjemy, kroimy w podłużne plastry, wrzucamy na sito i obficie posypujemy solą. Zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie potrząsamy sitem, aby odcedzić nadmiar płynu i soli, obsmażamy bakłażany na beztłuszczowej patelni. Każdy z plastrów bakłażana - gdy lekko przestygnie - smarujemy bryndzą, na brzegach układamy po 2 liście bazylii i zwijamy. Na podgrzanej oliwie podsmażamy na złoty kolor posiekane cebule, dodajemy pomidory i dusimy 5 minut. Pomidorowy sos przekładamy do żaroodpornego naczynia, układamy na nim roladki z bakłażana i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w 160-180°C. |
Zielona przystawka - składniki:
3 równe twarde dość spore ogórki kiszone 1 mała wędzona makrela (15-20dkg) 1 mała cebulka 2 ząbki kiszonego czosnku 3 jajka 5 łyżeczek groszku konserwowego 4 łyżki majonezu 3 łyżki siekanego koperku do smaku: sól i pieprz mielony do przybrania: kilka gałązek koperku Zielona przystawka - sposób przygotowania: Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na pół, wybrać żółtka. Makrelę obrać ze skóry, oddzielić bardzo dokładnie od ości. Cebulkę posiekać, sparzyć, osączyć. Ogórki przekroić wzdłuż na pół, ostrym nożykiem wyciąć środek tak aby powstało 6 łódeczek, zostawić na ręczniku papierowym do góry dnem aby odciekły. W miseczce wymieszać rozdrobnione widelcem mięso z ryby, posiekany miąższ wycięty z ogórków, cebulkę, posiekany czosnek, 2 łyżki koperku, 3 łyżki majonezu, doprawić pieprzem, wymieszać (z solą ostrożnie - ogórki są dość słone). W drugiej miseczce rozetrzeć żółtka, dodać groszek, rozgnieść widelcem, dodać resztę posiekanego koperku i łyżkę majonezu, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Łódeczki ogórkowe napełniać czubato pastą rybną a połówki jajek pastą z groszkiem. Ułożyć na półmisku, udekorować gałązkami koperku. |
Wołowina z orzeszkami nerkowca
Składniki 4 czarne grzyby chińskie mu-err 50 dag polędwicy wołowej 1/2 strąka papryki czerwonej 1/2 strąka papryki zielonej 1/2 strąka papryki żółtej pęczek dymki 25 dag selera naciowego ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 4 łyżki oleju arachidowego 25 dag orzeszków nerkowca 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry sól pieprz Etapy przygotowania Grzyby mu-err moczymy pod przykryciem w ciepłej wodzie ok. 30 min, wymieniając kilkakrotnie wodę. Mięso kroimy w wąskie paski. Warzywa płuczemy i oczyszczamy. Papryki kroimy w paski, cebulę w talarki, seler w plasterki, a obrany czosnek i imbir drobno siekamy. Grzyby wyjmujemy z wody, usuwamy twardy trzon, kapelusze płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w bardzo wąskie paski. Na rozgrzanym oleju w woku obsmażamy orzeszki, aż zaczną pachnieć, po czym wyjmujemy i odstawiamy. Na pozostałym tłuszczu smażymy mięso, mieszając, aż do pożądanego stopnia wysmażenia. Dodajemy warzywa, czosnek i imbir, chwilę smażymy. Podlewamy sosem sojowym i winem ryżowym, przyprawiamy, mieszając, smażymy jeszcze przez 3 min. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Przed podaniem posypujemy orzeszkami. |
Elegancka przystawka, czyli terrina z łososia
Potrzebujemy: 200 g wędzonego łososia w plastrach 3 opakowania serka Philadelphia z ziołami 1 ogórka długiego natkę pietruszki cytrynę do skropienia (u mnie jej zabrakło) Jeden mały plasterek łososia miksujemy wraz z serkiem Philadelphia, dodajemy posiekaną pietruszkę i dokładnie mieszamy. Ogórka za pomocą obieraczki (po umyciu go i sparzeniu) tniemy wzdłuż na plastry. Każdy plaster osuszamy na ręczniku papierowym (u mnie było 5 plastrów). Na folii spożywczej kładziemy łososia, plaster przy plastrze tak, żeby po zamknięciu wyszło coś jak na zdjęciu. Do środka nakładamy połowę serka, na to kładziemy plastry ogórka (jak będą mokre to wszystko się "rozjedzie"), i przykrywamy drugą połową serka. Całość zawijamy w łososia i w folię spożywczą na której łosoś leżał. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, następnie całą noc, po czym ostrym nożem kroimy w plastry. Skrapiamy cytryną:) Gotowe, smacznego:) U mnie krojenie nie wygląda rewelacyjnie, ale to przez to, że terrina w lodówce stała za krótko, tylko jakieś dwie godziny:) |
Ja na dniach organizuję urodziny męża :) Czy polecicie jakieś fajne i łatwe do przygotowania sałatki? :)
Z góry wielkie dzięki ! |
Ja właściwie nie zamawiam nigdy przystawek. Jak idę do restauracji to po prostu zawsze od razu danie główne zamawiam.
|
Autorce chodziło raczej o coś innego....Pyta się tutaj nie o to co zamówić w restauracji ale o jakie sałatki przygotować Polecam :
tradycyjną jarzynową sałatkę grecka ( dla tych, którzy wolą lekkie potrawy) Obowiązkowo powinna się znaleźć również sałatką z mięsem. Dobrym wyborem bedzie sałatka z kurczakiem - na tej stronie znajdziesz sporo przepisów na takie sałatki. Kurczak całkiem fajnie komponuje się z ryżem. |
Jeśli chodzi o przystawki to wybór masz bardzo duży. Możesz zdecydować się na jakąś sałatkę, albo kanapki? Ostatnio widziałam bardzo fajną marmoladę https://www.aledobre.pl/223,Marmolada_z_gorzkiej_pomaranczy_370_g_Bonne_Ma man, myślę, że na takie przystawkowe kanapki świetnie by się sprawdziła :) Gorzka pomarańcza smakuje super.
|
Dzięki za przepisy, korzystałam już nieraz :)
|
Jeśli chodzi o przystawki to wybieram te zdrowe, najczęściej są to przekąski od polskich producentów. Najczęściej wybieram producenta przekąsek jakim jest merzdorf, gdyż wiem, że to polskie wyroby, które są naturalne, a ja stawiam na rodzime marki. No i takie przekąski pasują na każdą okazję.
|
W wielu waszych przepisach pojawia się oliwa. Myślę, że zdrowiej byłoby ją zastąpić olejami tłoczonymi na zimno. Tutaj https://olejowesmaki.pl/ można znaleźć je w wielu rodzajach. Mnie najbardziej przypadł do gustu ten z ostropestu, wspomaga funkcje wątroby i wzmacnia odporność.
|
Ja uwielbiam przystawki na słodko :) Ostatnio zaserwowałam szaszłyki z neleśników i owoców z nutellą https://www.nutella.com/pl/pl/nalesn...lyki-z-nutella wyszło pysznie :)
|
Ja szukam pomysłów na przystawki na imprezę. Muszę coś na jutro przyszykować.
|
Przystawki na słodko to dobra rzecz. Doskonale się sprawdzają na weselach, imprezach rodzinnych itp :)
|
Pomysłów na przystawki może być całe mnóstwo. Sama zwykle staram się dodawać do nich ser kozi chavroux. Ma delikatny, bardzo śmietankowy smak, a co więcej jest bogatym źródłem wapnia, kwasu foliowego i witamin. Z resztą można o jego pro zdrowotnych właściwościach przeczytać na http://chavroux.pl/ . Bądź co bądź wracając do samych przystawek, uwielbiam paluchy z ciasta francuskiego z wspomnianym serkiem, sałatki warzywne czy też makaronowe z chavroux oraz nadziewane nim warzywa. Pycha!
|
Ja do niektórych przekąsek dodaję https://www.frisco.pl/pid,6209/n,fel...ne/stn,product A też lubię je przegryzać w ciągu dnia np podczas pracy na komputerze. Wydatek nie jest duży. A pistacje sa zdrowe. Pomagają nawet łagodzić objawy menopauzy.
|
Ale czy pistacje bez żadnych konserwantów będą w ogóle smaczne... ?
|
u mnie na przystawki praktycznie zawsze sa serwowane pasty. wlasciwie znajomi juz sie do nich tak przyzwyczaili, ze zwyczajnie a nie czekaja, bo za kazdym razem staram sie podawac inne. ostatnio była z bakłażana - przepis stad http://obk.pl/przepisy/pasta-z-baklazana-2/ a dla smaku dodałam właśnie słone pistacje - super podkrecily smak baklazana
|
fajna taka sałatka na przystawkę
mój link |
Fajne przepisy można znaleźć w tej książce: inbook.pl/proste-przepisy-praca-zbiorowa bardzo ciekawe wydanie jest.
|
|
Przystawki u nas na imprezach schodza bardzo szybko, a sa niestety bardzo czasochłonne w wykonaniu, dlatego częstro je zamawiam. Korzystam ze sprawdzonej firmy catering arts i z dowozem mozna u nich zamówić dania na całą imprezę oraz wlaśnie przystawki.
|
A ja zazwyczaj zamawiam catering i powiem wam, ze bardzo wygodnie mi ztym. w Margaret we Wrocławiu robią takie pyszne jedzenie, że nie mam ochoty gotować i piec na imprezę, wszystko zamawiam z cateringu.
|
Też kiedyś zamawiałam catering, ale teraz wolę sama coś przygotować w kuchni. Goście to doceniają, a to cieszy mnie najbardziej. Tym bardziej, że gotowanie wcale nie jest takie trudne, jakby mogło się wydawać. Ja ostatnio korzystałam z tych przepisów https://retrobulka.pl/moje-przepisy/...cos/przekaski/ na przekąski i wyszło super.
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 05:08. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.