![]() |
![]() |
|
Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub | ![]() |
|
#71
|
|||
|
|||
![]() Szklaneczkowa sałatka na grilla i nie tylko
sałata masłowa 4-5 lisci jajka 3 szt rzodkiewka 3-4 szt pomidor 1 duży szczypiorek ok 1/2 pęczka ogórek zielony kilka plasterków jogurt sól pieprz Liście sałaty (można użyć innej) opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Jajka ugotować i pokroić w większą kostkę. Pomidora pokroić w mniejszą kostkę a rzodkiewkę w półplasterki. Na spod każdej szklanki położyć po łyżce jogurtu i oprószyć lekko solą i pieprzem. Na jogurt położyć sałatę następnie rzodkiewkę, plasterek ogórka i jajko. Oprószyć solą i pieprzem. Przykrywamy jogurtem, zasypujemy pomidorem i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Oprószamy pieprzem. |
#72
|
|||
|
|||
![]() sałatka rybna
2 puszki sardynek lub śledzi w oleju 1 puszka kukurydzy 1 puszka białej fasoli pęczek szczypiorku 4-5 suszonych pomidorów 1 duża marchewka 15 cm pora pół szkl jogurtu naturalnego 3 łyżki ketchupu sól, pieprz Marchewkę obrać i pokroić w drobna kostkę. Ugotować w osolonej wodzie. Pora drobno posiekać i dołożyć do wrzątku z marchewką na 2 min aby się zblanszował. Odlać olej z puszek, ryby rozdrobnić widelcem. Puszki z warzywami odsączyć na sicie z zalew. Pomidory drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać i doprawić. Dobre jako samodzielna przekąska lub też na kanapkę. Dlaczego pospolita sardynka w puszce? Tego w morzach jest jeszcze pod dostatkiem i lepiej zjeść sardynki niż łososia czy krewetkę, które karmią tymi sardynkami. Jakiś rok temu oglądałam dokumentalny film o stanie mórz i oceanów...Zjedliśmy już 95 % ryb w oceanie....Nie mówię żeby nie jeść ryb, ale do takiej sałatki ołowiany tuńczyk nie jest potrzebny. Gdy dobrze rozdrobni się rybki widelcem ich miękkie kręgosłupy nie są wyczuwalne ( a jestem na to wyczulona) |
#73
|
|||
|
|||
![]() sałatka z kurczakiem
Składniki ilość porcji: 10 35 g (1/4 szklanki) ziarna sezamowego 450 g makaronu kokardki 120 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego 80 ml (1/3 szklanki) jasnego sosu sojowego 80 ml (1/3 szklanki) octu ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 450 g gotowanego mięsa z piersi kurczaka pokrojonego na małe kawałki 15 g (1/3 szklanki) posiekanej świeżej kolendry 35 g (1/3 szklanki) posiekanej dymki Dodaj do listy zakupów Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon. Sposób przygotowania Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe w: 30min. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Wsypać ziarna sezamu i prażyć, często mieszając, aż się lekko podpieką. Zdjąć z ognia i odstawić. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, lub aż będzie al dente. Odcedzić i przepłukać w zimnej wodzie, aż całkiem ostygnie. Przełożyć do dużej miski. Do słoika ze szczelną pokrywką wlać olej roślinny, sos sojowy, ocet i olej sezamowy, a następnie dodać cukier, nasiona sezamu, imbir i pieprz. Kilka razy wstrząsnąć słoikiem, by wszystko dobrze wymieszać. Polać sosem sezamowym makaron i wymieszać, by sos równomiernie pokrył makaron. Na koniec dodać mięso kurczaka, kolendrę i dymkę, i delikatnie wymieszać. |
#74
|
|||
|
|||
![]() sałatka gyros
Sposób przygotowania Mięso pokroić w kostkę i dobrze posypać przyprawą Gyros oraz posiekanym czosnkiem i 2 łyżkami oleju (można odstawić na godzinę, ale niekoniecznie). Następnie usmażyć na złoto i pozostawić do ostygnięcia pod częściowym przykryciem by mięso za bardzo nie wyschło. Ogórki oraz paprykę pokroić w kostkę. Dobrze odsączyć! Cebulę oraz kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki. Układać warstwami: 1. Mięso z Gyrosem 2. Cebula czerwona 3. Warstwa keczupu-wg uznania (cienka) 4. Ogórki 5. Kukurydza 6. Majonez 7. Papryka 8. Kapusta pekińska (przesypać ja przyprawą Gyros). 9. Całość posypać szczypiorkiem (może być suszony lub ulubionymi ziołami). Smacznego! |
#75
|
|||
|
|||
![]() Robiłam tą sałatkę gyros. Ona mi naprawdę smakowała i według mnie to bardzo dobra sałatka
![]() ![]() |
#76
|
|||
|
|||
![]() Pyszności ^^ Koniecznie muszę spróbować
![]() |
#77
|
|||
|
|||
![]() Sałatka farmera. Marchew, pietruszkę, ziemniaki umyć, ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę, groszek odcedzamy, dodajemy do pokrojonych warzyw. Ogórki kroimy w kostkę, dodajemy do reszty. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem:-)
|
#78
|
|||
|
|||
![]() Pieczarkowa z orzechami
30 dag makaronu świderki 3 ząbki czosnku 10 dag łuskanych orzechów włoskich 10 dag sera pleśniowego typu roquefort 10 listków bazylii 25 dag pieczarek zielone jabłko, np. granny smith cytryna 3 łyżki oliwy sól, pieprz Czosnek obrać i wycisnąć lub drobno posiekać. Orzechy posiekać, uprażyć. Ser pokroić w kostkę. Listki bazylii posiekać. Jabłko obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w cienkie plastry. Świderki ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć. Makaron wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodać pieczarki, orzechy, ser, jabłko i bazylię. Sałatkę posypać obficie pieprzem, wymieszać. |
#79
|
|||
|
|||
![]() Fajna jest ta sałatka farmera mi się bardzo podoba i bardzo ją lubię robić. Teraz jedynie co mogę powiedzieć - kiedyś nie miałam przekonania co do sałatek ale ostatnio coraz to częściej nabieram do nich chęci i lubię je sobie tworzyć tak aby mieć co dawać gościom jako przekąski :P
|
#80
|
|||
|
|||
![]() Sałatka - winogrona i czosnek
50 dag dużych zielonych winogron 20 dag włoskich orzechów 2–4 ząbki czosnku duża garść ciemnych rodzynek SOS: 6 łyżek balsamico 3 łyżki oliwy 3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka płynnego miodu sól, pieprz, odrobina pasty sambal oelek lub innej pasty chili albo paprykowej Umyte i osuszone winogrona kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Siekamy orzechy i obrany czosnek, ucieramy wszystkie składniki sosu. W salaterce mieszamy winogrona, orzechy, czosnek, rodzynki i sos, przykrywamy, wstawiamy na 2 godz. do lodówki. Jeśli ktoś obawia się czosnku, niech zrobi tę sałatkę z dodatkiem dobrej fety (takiej, która się kruszy, a nie kroi w kostkę). Wtedy z sosu eliminujemy pastę chili. |
![]() |
|
![]() |