Lean management to niskokosztowe podejście do zarządzania, ukierunkowujące na eliminowanie marnotrawstwa i zwiększanie wartości dodanej działań. Zwiększenie wartości dodanej może być realizowane poprzez upraszczanie
wewnętrznych struktur i procedur obowiązujących we wszystkich działach
przedsiębiorstwa. Może się to odbywać także przez stosowanie zestawu technik,
by wyroby (produkty lub usługi) były produkowane przy wykorzystaniu jak
najmniejszej ilości środków produkcji, o jakości i w czasie wymaganych przez
klienta (wówczas stosowane jest pojęcie lean manufacturing). W Polsce przyjęto nazwę szczupłe zarządzanie (lub szczupłe wytwarzanie), lecz równie często,
jeśli nie częściej, stosuje się sformułowanie angielskie.
Największe sukcesy w stosowaniu lean manufacturing notowano (i w dalszym ciągu będą notowane) w Japonii. Wynika to z podejścia Japończyków do
swojej pracy. Co więcej, istnieje pogląd, iż nie jest możliwe pełne zrealizowanie założeń systemu na gruncie polskim (europejskim) z uwagi na odmienne
uwarunkowania historyczne i kulturowe. Mimo to możliwe jest skuteczne korzystanie z bogatego wachlarza technik metody, co potwierdza praktyka. Koszty
funkcjonowania przedsiębiorstwa zmniejszają się o kilkanaście procent przy
mocnym nacisku na realizację zmian. Efekty pojawiają się w wyniku zwiększania wydajności, lepszego wykorzystania parku maszynowego, redukcji zasobów
trwałych i in.26