Wyświetl Pojedyńczy Post
  #14  
Stary 09-04-2015, 23:01
gabriela101 gabriela101 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Mar 2015
Posty: 8
Domyślnie

pijana śliwka


Biszkopt:
4 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
(2/3 szklanki razem mącznych produktów, oprócz cukru)
Krem budyniowy:
2 budynie jasne (śmietankowy lub waniliowy)
600 ml mleka
½ szklanka cukru (niecała)
250 gram masła
Polewa:
100 g masła
200 g czekolady gorzkiej
Poncz:
¼ szklanki zaparzonej herbaty
Poza tym:

550 – 600 g suszonych miękkich śliwek (kalifornijskie)
200 ml wódki czystej 40%

Suszone śliwki pokroić w kostkę i włożyć do litrowego słoika. Zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny.

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (koniecznie przesiane przez sitko), proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 20 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Krem budyniowy:

Ugotować budynie z cukrem, na mleku. Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Do gotowej masy dodać ½ ilości śliwek (wcześniej zamoczonych w alkoholu) i wymieszać.

Polewa:

W rondelku roztopić masło, dodać kostki czekolady i mieszać aż czekolada się rozpuści. Roztopioną czekoladę lekko ochłodzić, dodać do niej resztę śliwek (nie odcedzałam, śliwki wchłonęły cały alkohol).
Odpowiedź z Cytowaniem