Wyświetl Pojedyńczy Post
  #15  
Stary 14-04-2015, 14:14
jaskierka jaskierka is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Mar 2015
Posty: 9
Domyślnie

popapraniec


Składniki

Składniki na ciasto:
•5 jajek
•1 szklanka mąki
•1 szklanka cukru
•¼ szklanki oleju
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•½ szklanka wiórków kokosowych
•½ szklanki maku (suchy)
•1 łyżka kakao
Składniki na masę:
•½ litra mleka
•2 opakowania budyniu śmietankowego
•1 kostka masła
•½ szklanki cukru pudru
•polewa czekoladowa
Pozostałe składniki:
•½ szklanki wódki
•dżem z czarnej porzeczki
•rodzynki
•wiórki kokosowe
•orzechy

Ciasto o niezbyt miłej nazwie, ale bardzo przyjemnie smakuje
Etapy przygotowania

Sposób przyrządzenia ciasta:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać łyżką. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać olej, powoli mieszając. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę. Biszkopt piec w temperaturze 180° przez około 35 minut.

Sposób przyrządzenia masy:

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzony już budyń utrzeć z cukrem pudrem i masłem.
Upieczone już i ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Na spód wyłożyć ¾ masy i przykryć drugą połową ciasta. Resztę masy należy rozsmarować na wierzchu ciasta. Na gotowe już ciasto nałożyć dżem, posiekane orzechy, rodzynki (jak kto woli) polać polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Odpowiedź z Cytowaniem