chińskie pierożki
SKŁADNIKI
15 dag wieprzowiny
20 dag białej kapusty
1 mała cebula
1 łyżka sosu sojowego
40 dag mąki
sól, pieprz
danie na 6 osób
kaloryczność'. 235 kcal (100 g)
Ugotować wieprzowinę w niewielkiej ilości osolonej wody i bardzo drobno pokroić. Oczyścić kapustę, poszatkować jak najcieniej, sparzyć i wymieszać z pokrojonym mięsem oraz podsmażoną na szklisto, pokrojoną w cienkie pa-seczki cebulą. Dodać do smaku sól i sos sojowy oraz pieprz. Z mąki i wody zagnieść dość rzadkie ciasto na pierogi. Formować z niego cienkie placuszki, nakładać na środek farsz, a brzegi zebrać i zlepić razem tak, aby pierożek przy*brał kształt cebulki. Tak uformowane pierożki układać jedną warstwą na ście-reczce lub gazie, naciągniętej na garnek z gotującą się wodą. Przykryć sitem i gotować na parze do miękkości.
|