__________________________________________________  __________________________________________________  _______
CHLEB  RYŻOWY-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥
7.TEMAT. 
 CHLEB.  PRZEPIS  WZORCOWY  WYPIEKU   CHLEBA  RYŻOWEGO-IRL  (MINI  CHLEBKI).  
 *****
SKŁADNIKI:
 Ryż biały __800g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.  
 PRZYPRAWY  TO:   
Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. 
  UGOTOWANY  RYŻ  (MASA  RAZEM  800  GRAM),  WCHŁANIA  WTEDY:   
Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (ryż, przyprawy) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).   
  DUŻĄ  ŁYŻKĄ  STOŁOWĄ  NABIERAMY  ZMIESZANĄ  MASĘ  TJ. RYŻ, PRZYPRAWY  WRAZ  Z  OTRĘBAMI:  
I z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.
ISTOTNE:   
 Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2. 
__________________________________________________  __________________________________________________  _______