Wątek: chłodnik
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #24  
Stary 02-03-2015, 20:59
dareczka2 dareczka2 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2015
Posty: 9
Domyślnie

chłodnik

Składniki, 4 porcje:

• ok. 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego, warzywnego, cielęcego)*
• 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 1/2 - 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
• sól, pieprz
• 400 ml kefiru

* jeśli botwinka nie ma dużych buraczków najlepiej użyć mniej bulionu

• do podania, np. ugotowane na twardo jajko, pokrojony ogórek i rzodkiewka + tymianek lub koperek








Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie opłukać, odciąć korzonki. Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę. Łodyżki posiekać drobno, liście posiekać na około 2-3 mm kawałki. Jeśli botwinka ma dużo liści można nie dodawać wszystkich.
Bulion zagotować, dodać same pokrojone buraczki bez liści i łodyżek, zmniejszyć ogień, gotować przez około 15 minut bez przykrycia, dodać łodyżki i liście i gotować przez około 10 minut do miękkości.
Dodać sok z cytryny i ocet i gotować przez około 2 minuty, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wywar ostudzić.
Do ostudzonego wywaru dodać kefir i wymieszać. Schłodzić. Podawać np. z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką.
Odpowiedź z Cytowaniem