chłodnik
Składniki, 4 porcje:
• ok. 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego, warzywnego, cielęcego)*
• 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 1/2 - 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
• sól, pieprz
• 400 ml kefiru
* jeśli botwinka nie ma dużych buraczków najlepiej użyć mniej bulionu
• do podania, np. ugotowane na twardo jajko, pokrojony ogórek i rzodkiewka + tymianek lub koperek
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie opłukać, odciąć korzonki. Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę. Łodyżki posiekać drobno, liście posiekać na około 2-3 mm kawałki. Jeśli botwinka ma dużo liści można nie dodawać wszystkich.
Bulion zagotować, dodać same pokrojone buraczki bez liści i łodyżek, zmniejszyć ogień, gotować przez około 15 minut bez przykrycia, dodać łodyżki i liście i gotować przez około 10 minut do miękkości.
Dodać sok z cytryny i ocet i gotować przez około 2 minuty, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wywar ostudzić.
Do ostudzonego wywaru dodać kefir i wymieszać. Schłodzić. Podawać np. z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką.
|