Chłodnik szafranowy 
 
Składniki 
2 duże pomidory 
2 szczypty szafranu 
łyżka oliwy 
4 papryki czerwone 
ząbek czosnku 
2 pomarańcze 
sól 
pieprz 
 
Etapy przygotowania 
 
Przepis na chłodnik - chłodnik szafranowy 
 
Pomidory wkładamy na 15 sekund do wrzątku. Wyjmujemy, hartujemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. 
 
Nitki szafranu mieszamy z oliwą. Papryki kładziemy na grill i pieczemy ok. 20 min, aż zmiękną, a skórka sczernieje. Przekładamy do woreczka foliowego i studzimy. Obieramy ze skóry i usuwamy pestki. 
 
Paprykę, pomidory, posiekany czosnek, oliwę z szafranem miksujemy, dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, przyprawiamy solą i pieprzem. 
 
Schładzamy chłodnik 1–2 godz. w lodówce. Na wierzchu posypujemy nitkami szafranu. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 |