Chłodnik szafranowy
Składniki
2 duże pomidory
2 szczypty szafranu
łyżka oliwy
4 papryki czerwone
ząbek czosnku
2 pomarańcze
sól
pieprz
Etapy przygotowania
Przepis na chłodnik - chłodnik szafranowy
Pomidory wkładamy na 15 sekund do wrzątku. Wyjmujemy, hartujemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę.
Nitki szafranu mieszamy z oliwą. Papryki kładziemy na grill i pieczemy ok. 20 min, aż zmiękną, a skórka sczernieje. Przekładamy do woreczka foliowego i studzimy. Obieramy ze skóry i usuwamy pestki.
Paprykę, pomidory, posiekany czosnek, oliwę z szafranem miksujemy, dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Schładzamy chłodnik 1–2 godz. w lodówce. Na wierzchu posypujemy nitkami szafranu.
|