| 
 Chłodnik błyskawiczny - składniki:
 1 l soku pomidorowego z kartonu
 1.5 l kefiru
 2 pęczki rzodkiewek
 1 pęczek koperku
 1 pęczek szczypiorku
 1 świeży ogórek (20 dag)
 2 łyżki sosu sojowego
 8 jajek gotowanych na twardo
 cukier
 pieprz
 sól
 
 Chłodnik błyskawiczny - sposób przygotowania: Szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Rzodkiewki i ogórek umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Przygotowane składniki połączyć, wlać sok wymieszany z kefirem, doprawić solą, cukrem oraz pieprzem i wymieszać. Schłodzić w lodówce 1 godz. Jajka obrać, podzielić na cząstki, rozłożyć do talerzy i wlać chłodnik. Podawać z grzankami z razowego chleba
 |