Chłodnik błyskawiczny - składniki:
1 l soku pomidorowego z kartonu
1.5 l kefiru
2 pęczki rzodkiewek
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 świeży ogórek (20 dag)
2 łyżki sosu sojowego
8 jajek gotowanych na twardo
cukier
pieprz
sól
Chłodnik błyskawiczny - sposób przygotowania: Szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Rzodkiewki i ogórek umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Przygotowane składniki połączyć, wlać sok wymieszany z kefirem, doprawić solą, cukrem oraz pieprzem i wymieszać. Schłodzić w lodówce 1 godz. Jajka obrać, podzielić na cząstki, rozłożyć do talerzy i wlać chłodnik. Podawać z grzankami z razowego chleba
|