| 
				  
 ORIENTALNY MELONOWO-OGÓRKOWY CHŁODNIK Z KREWETKAMI TYGRYSIMI - składniki:1 melon miodowy
 1 ogórek długi
 1 awokado
 1 limonka
 kawałek imbiru - długość 4 cm
 1/2 łyżeczki pieprzu
 10 listków świeżej mięty
 1/2 kostki masła
 5 ząbków czosnku
 1 natka pietruszki
 30 krewetek tygrysich obranych i surowych
 jogurt naturalny
 ORIENTALNY MELONOWO-OGÓRKOWY CHŁODNIK Z KREWETKAMI TYGRYSIMI - sposób przygotowania: Warzywa i owoce myjemy. Ogórka, melona i awokado obieramy. Ogórka kroimy na kosteczkę i wrzucamy do garnka lub miski. Melona przekrawamy na pół i łyżką wyskrobujemy miąższ z pestkami. Kroimy owoc na kosteczkę. Wrzucamy do garnka. To samo robimy z awokado, ale je odkładamy sobie na bok. Imbir obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy do garnka. liście mięty drobno siekamy i dokładamy do garnka. Dosypujemy pieprz i blendujemy. Do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę awokado. Porcja wyszła na 2 miseczki po 500 ml. Robimy do zupy kleksa jogurtowego. Umyte krewetki wrzucamy na roztopione masło wraz z pietruszką i posiekanym czosnkiem.
 
			
			
			
			
				  |