| 
 Chłodnik hiszpański (gazpacho)
 1 kg dojrzałych pomidorów
 2 ząbki czosnku
 miąższ z 1/2 bułki kajzerki
 1 łyżka czerwonego octu winnego
 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
 mielony kumin
 cukier
 sól
 
 Pomidory umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Miąższ z bułki namocz w wodzie, następnie odciśnij. Do kielicha blendera przełóż obrane ząbki czosnku, połowę pomidorów, ocet winny, bułkę, kumin, sól i łyżeczkę cukru, zacznij miksować. Nie przerywając miksowania, dodaj pozostałe pomidory. Gdy całość będzie już dokładnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewać oliwę. Chłodnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do schłodzenia.
 
 Przed podaniem zupę ewentualnie dopraw solą i cukrem.
 
 Rada: Do gazpacho możesz dodać drobno pokrojone słodkie papryki.
 |