| 
 chłodnik
 Składniki
 pęczek botwinki
 ogórek
 pęczek rzodkiewek
 2 cebulki dymki
 szklanka kwaśnej śmietany
 150 ml maślanki
 1/2 l bulionu jarzynowego
 2 jajka na twardo
 sól, pieprz
 Etapy przygotowania
 
 Liście botwinki pokroić, buraczki umyć. Botwinkę i buraczki gotować w bulionie ok. 10 min.
 
 Rzodkiewki oczyścić, pokroić na grubsze plasterki. Ogórek umyć, pokroić na plasterki. Dymki oczyścić, drobno pokroić, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić na kawałki.
 
 Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki obrać, pokroić na plasterki. Do wywaru wlać śmietanę i maślankę.
 
 Dodać botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. Wymieszać, przyprawić. Chłodnik wstawić na 2 godziny do lodówki. Udekorować jajkami.
 |