chłodnik
Składniki
pęczek botwinki
ogórek
pęczek rzodkiewek
2 cebulki dymki
szklanka kwaśnej śmietany
150 ml maślanki
1/2 l bulionu jarzynowego
2 jajka na twardo
sól, pieprz
Etapy przygotowania
Liście botwinki pokroić, buraczki umyć. Botwinkę i buraczki gotować w bulionie ok. 10 min.
Rzodkiewki oczyścić, pokroić na grubsze plasterki. Ogórek umyć, pokroić na plasterki. Dymki oczyścić, drobno pokroić, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić na kawałki.
Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki obrać, pokroić na plasterki. Do wywaru wlać śmietanę i maślankę.
Dodać botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. Wymieszać, przyprawić. Chłodnik wstawić na 2 godziny do lodówki. Udekorować jajkami.
|