Chłodnik Litewski
składniki
duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami
2 ogórki
pół szklanki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu nie słodzonego
pół szklanki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania
1.Botwinkę płuczemy i siekamy, buraczki cieniutko obieramy i kroimy w kostkę.
2.Wkładamy do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusimy ok. 10 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
3.Mieszamy z kefirem i śmietaną, dodajemy zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, solimy do smaku, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
4.Po wyjęciu z lodówki podajemy z połówkami jajka na twardo.
|