chłodnik szczawiowy
Składniki
szczaw - liście 15 dag
ogórek świeży 1 szt
śmietana 12% 1 szklanka
zsiadłe mleko 1,5 litra
koperek 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
jajka 3
sól
pieprz
Szczaw dokładnie myjemy, usuwamy łodyżki, a liście siekamy i wrzucamy do niewielkiej ilości wrzątku.
Etapy przygotowania
Szczaw dokładnie myjemy, usuwamy łodyżki, a liście siekamy i wrzucamy do niewielkiej ilości wrzątku. Gotujemy 5 minut po czym odstawiamy do schłodzenia.
Ogórek obieramy i bardzo drobno kroimy. Koperek i szczypiorem myjemy i drobno siekamy. Przygotowane składniki wraz ze śmietaną dodajemy do zsiadłego mleka, doprawiamy solą i pieprzem i ubijamy trzepaczką. Chłodnik wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Jajka gotujemy na twardo, po czym studzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w plasterki. Tuz przed podaniem zupy dodajemy do każdej porcji.
|