Wątek: chłodnik
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #15  
Stary 11-02-2015, 22:36
Beatta Beatta is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Dec 2014
Posty: 12
Domyślnie

Chłodnik hiszpański (gazpacho)

1 kg dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
miąższ z 1/2 bułki kajzerki
1 łyżka czerwonego octu winnego
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
mielony kumin
cukier
sól

Pomidory umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Miąższ z bułki namocz w wodzie, następnie odciśnij. Do kielicha blendera przełóż obrane ząbki czosnku, połowę pomidorów, ocet winny, bułkę, kumin, sól i łyżeczkę cukru, zacznij miksować. Nie przerywając miksowania, dodaj pozostałe pomidory. Gdy całość będzie już dokładnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewać oliwę. Chłodnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do schłodzenia.

Przed podaniem zupę ewentualnie dopraw solą i cukrem.
Odpowiedź z Cytowaniem