Chłodnik najlepszy jaki jadłem
Składniki
2 pęczki botwinki
3 jajka
2 świeże ogórki (ok 30dkg), kilka rzodkiewek
kilka piórek szczypiorku i 1 pęczek koperku
4 szkl zsiadłego mleka i 1 szkl. śmietany
2 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, 2-3 ząbki czosnku
Etapy przygotowania
1
1. Botwinkę umyć (buraczki obrać) i pokroić drobno (liście i buraczki). Zalać 2 szklankami posolonej i lekko osłodzonej wody i ugotować (ok 15 minut).
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewkę tez pokroić w kostkę. Koper i szczypior drobno posiekać.
2
2. Do rozmąconego mleka dodać osączoną z wody botwinę, ogórki, rzodkiewkę, jajka, szczypior, koperek zmiażdżony czosnek. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i dodać sok z cytryny. Schłodzić. A teraz najważniejsze

NAJLEPIEJ SMAKUJE ZIMNY CHŁODNIK PACHNĄCY KOPREM I CZOSNKIEM Z ODSMAŻANYMI GORĄCYMI ZIEMNIACZKAMI PODANYMI NA OSOBNYM TALERZU !! mmm Smacznego