Wątek: chłodnik
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #18  
Stary 16-02-2015, 07:40
marysska0011 marysska0011 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 15
Domyślnie

Chłodnik z botwinką z przepisu mojej babci
Składniki (dla 6 osób):

1,5 litra zsiadłego mleka
1,5 litra jogurtu naturalnego lub maślanki (kefir też może być, ale ja wolę jogurt lub maślankę, które są mniej kwaśne niż kefir)
1 pęczek botwinki (z małymi buraczkami)
1 pęczek rzodkiewki
3 nieduże ogórki gruntowe
1 pęczek świeżego koperku
sól i pieprz do smaku
jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

botwinkę myjemy, pozbawiamy liści (zostawiam tylko różowe łodyżki, nie lubię sflaczałych liści w chłodniku) i siekamy, wraz z małymi buraczkami
do garnka (który pomieści ponad 3 litry chłodnika) wlewamy pół szklanki wody, wrzucamy posiekaną botwinkę i buraczki i dusimy przez kilka minut
gdy botwinka i buraczki będą miękkie, zdejmujemy z ognia
rzodkiewkę myjemy i kroimy (u mnie w słupki)
ogórek myjemy, obieramy i kroimy (u mnie w słupki)
koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy
do podduszonej botwiny i buraczków wlewamy zsiadłe mleko i dorzucamy posiekane warzywa oraz koperek, mieszamy
chłodnik doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy przykrywką lub zabezpieczamy folią i wstawiamy do lodówki, żeby smaki się przegryzły, a chłodnik schłodził
podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniakami (w sezonie) lub z chlebem
Odpowiedź z Cytowaniem