Wątek: chłodnik
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #22  
Stary 20-02-2015, 13:22
zdrowamama zdrowamama is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2015
Posty: 10
Domyślnie

Składniki, dla 4 osób:

• 3 filiżanki kefiru (lub zsiadłego mleka)
• 1 filiżanka maślanki
• 1/2 filiżanki jogurtu naturalnego
• 2 filiżanki chudego mleka (0,5%)
• 1 filiżanka zimnej wody (mineralnej bez gazu lub przegotowanej)
• 2 garście posiekanej sałaty
• 2 garście posiekanej botwinki (młode listki)
• 6 rzodkiewek, pokrojonych na cieniutkie plasterki
• 2 szczypiorki wraz z cebulkami, drobno pokrojone
• 4 łyżki posiekanego koperku
• 1 łyżka posiekanej natki
• 1/3 średniego ogórka cienko pokrojonego (opcjonalnie)
• sól morska

Wykonanie:

Posiekany szczypiorek i rzodkiewki włożyć do większej miski, posolić i wymieszać. Dodać koperek, natkę pietruszki i ogórka jeśli go używamy. Dodać sałatę i botwinkę, posolić i wymieszać.
Wlać kefir, maślankę, jogurt, mleko i wodę, zamieszać. Dodać ewentualnie więcej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję chłodnika. Doprawić solą morską. Trzymać w lodówce do czasu podania.
Ziemniaki oskrobać, umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Odcedzić, dodać rozpuszczone masło lub skwarki. Posypać koperkiem.
Odpowiedź z Cytowaniem