W±tek: ciasto
Wy¶wietl Pojedyńczy Post
  #44  
Stary 25-02-2015, 22:51
wadek33 wadek33 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 8
Domy¶lnie

miodownik
Składniki:
Ciasto
500 g m±ki pszennej
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
szczypta soli
M±kę mieszamy z cukrem, sol±, sodk±. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z m±k±, aż powstan± grudki. Następnie dodajemy jajka i miód i szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto (w razie potrzeby należy podsypać większ± ilo¶ci± m±ki). Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, owijamy foli± i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Blachę o wymiarach ok. 23 c na 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i mocno zarysowujemy brzegi dna. Wyjmujemy papier, układamy na nim jeden kawałek schłodzonego ciasta, posypujemy lekko m±k± i rozwałkowujemy na kształt dna blachy. Przekładamy wraz z papierem do formy, wyrównujemy brzegi i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote).
Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na kratkę i postępujemy tak samo z poprzednimi.
OdpowiedĽ z Cytowaniem