ciasto czekoladowo bananowe
Składniki:
(podaję za Magdą)
100g gorzkiej czekolady
150g masła, miękkiego
175g drobnego cukru trzcinowego
3 jajka
175g mąki
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
25g kakao
2 duże banany, obrane ze skórki i rozgniecione
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić (najlepiej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce) i wystudzić.
Utrzeć do białości masło z cukrem, po czym stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas dobrze ucierając.
Wlać ostudzoną czekoladę, wymieszać.
Następnie dodać przesiane mąkę, proszek do pieczenia i kakao, ponownie wymieszać.
Dodać rozgniecione banany i znów dobrze wymieszać.
Ciasto równomiernie wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekę w silikonowej więc nie używam papieru)
Piec około 45 minut w temp. 180 °C (do suchego patyczka).
Wystudzić na kratce, przechowywać zawinięte w folię. (nie wiem czy będzie co przechować)
|