CIASTO BEZOWE Z PIANKĄ JOGURTOWĄ I BRZOSKWINIAMI
Składniki
beza

1 blacha)
-4 białka
-szczypta soli
-1/2 szklanki cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka octu
beza

2 blacha)
-4 białka
-szczypta soli
-1/2 szklanki cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka octu
pianka jogurtowa:
-2 galaretki brzoskwiniowe
-2 szklanki wrzątku
-2 jogurty naturalne-400 g.
-1/2 szklanki cukru pudru
-1 puszka brzoskwiń
karmel:
-125 g. cukru
-30 g. miodu
-200 ml. śmietanki 30%
Sposób przygotowania
1.
Białka ubić z solą, potem cukrem.Przesiewać mąką i lekko wmieszać łopatką.Dodać też ocet i krótko wymieszać. Wyłożyć na blaszkę 30x40 z papierem do pieczenia.Widelcem, albo łyżką lekko poklepać,dla nierówności. Piec 20-25 min. w 150 *C. Pomacać jak miękka to jeszcze podsuszyć. Drugą bezę upiec,tak samo.
2.
blacha ciasta - krok 2
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia.Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Jogurty ubić z pudrem potem tężejącą galaretką.Wmieszać brzoskwinie i przełożyć placki bezowe.
3.
ciasto w przekroju - krok 3
W rondelku,zbrązowić cukier.(nie mieszać,łyżką tylko rondelkiem). Dodać miód i śmietankę, teraz mieszać OSTROŻNIE łyżką drewnianą. Mieszać na wolniejszym ogniu do rozpuszczenia składników.Polać górę bezy w esy-floresy.