Wątek: ciasto
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #49  
Stary 15-03-2015, 20:26
loczek77 loczek77 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2015
Posty: 9
Domyślnie

ciasto ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
200 g masła
100 g cukru
2 żółtka
1 jajko
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
szczypta soli
tłuszcz do formy

Przełożenie:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
3 łyżki masła
2 żółtka (można pominąć)
500 g śliwek, najlepiej węgierek

Sposób przyrządzenia:

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać masło, cukier, żółtka, jajko, śmietanę i sól. Energicznie zagnieść ciasto, podzielić na pół, a jedną połówkę jeszcze raz na pół. Do 1 małej części dodać kakao i zagnieść. schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Budynie ugotować w 3-ch szklankach mleka. Do gorącego budyniu dodać masło, wymieszać, lekko przestudzić i wbić żółtka. Wymieszać.
3. Śliwki podzielić na połówki.
4. Większą częścią ciasta wyłożyć na blaszkę, ułożyć śliwki i zalać budyniem. 2 mniejsze połówki ciasta (białego i kakaowego) zetrzeć na pazurkach i posypać wierzch ciasta.
5. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 200 st. C.
6. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!
Odpowiedź z Cytowaniem