ciasto z jabłkami i budyniem  
 Składniki biszkoptu * ( na dużą formę o wym. 28x40 cm) : 
 
    7 jajek 
    1 szklanka cukru 
    ? szklanki mąki pszennej 
    2 łyżki kakao 
    1 łyżeczka proszku do pieczenia  
 
  
 
*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując dwa gotowe ciemne spody tortowe. 
 
Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ? ilości składników podanych w przepisie.  
 
  
 
  
 
Składniki kremu budyniowo-jabłkowego:  
 
    2 szklanki mleka 
    1 op. budyniu waniliowego na ? l mleka  
    2 łyżki mąki pszennej 
    ? szklanki cukru 
    4 żółtka 
    250 g masła 
    2  średnie jabłka (użyłam szarej renety) 
    2 łyżki cukru do smażenia jabłek  
    2 łyżki soku z cytryny  
    2 łyżki wody 
 
  
 
Wykonanie biszkoptu: 
 
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się.  Wlewamy żółtka stale ubijając  do uzyskania puszystej, jednolitej masy. 
 
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz  kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki  mieszamy. 
 
Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy  i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C. 
 
Najlepiej upiec w przeddzień przekładania  ciasta. 
 
  
 
  
 
Wykonanie kremu budyniowo-jabłkowego:  
 
Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając. Gdy jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy cukier i stale mieszając trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, aby cukier rozpuścił się. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 
 
Żółtka miksujemy z ? szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej mieszaniny. Pozostałe mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny stale mieszając ( zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna). Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia przykrywając pokrywką. 
 
Masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a nastepnie jabłka. Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników.  
 
  
 
Przekładanie ciasta:  
 
Biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części. Na dolny płat  biszkoptu równomiernie rozsmarowujemy połowę kremu, przykrywamy drugim płatem, rozsmarowujemy pozostały krem i dowolnie dekorujemy ( np. granulowanym  kakao ). Wstawiamy do lodówki. 
		
	
		
		
		
		
		
		
						  
				
				Ostatnio edytowane przez ALAINA1952 : 16-03-2016 o 12:19.
				
				
			
		
		
	
		
		
	
	
	 |