Ciasto miodowe z masą budyniową
Składniki
    Ciasto kakaowe
    mąka pszenna - 2,5 szklanki
    cukier puder - 3/4 szklanki
    masło - 150 gram
    jajko - 1 średnie
    miód - 2 łyżki
    kakao - 1 łyżka
    soda oczyszczona - 1 łyżeczka
    Biszkopt
    mąka pszenna - 1 szklanka
    cukier - 1/2 szklanki
    jajka - 4 średnie
    proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
    Masa budyniowa
    mleko - 2 szklanki
    masło - 250 gram
    cukier - 1/2 szklanki
    mąka pszenna - 2 łyżki
    mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    cukier waniliowy - 1 opakowanie
    Polewa
    margaryna - 60 gram
    cukier - 2 łyżki
    kakao - 1 łyżka
    woda - 2 łyżki
Sposób przygotowania
    Ciasto kakaowe: Najpierw na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i miód. Mają się połączyć. Odstawiamy garnuszek na bok i pozwalamy płynnej masie ostygnąć. W tym czasie w misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier puder, kakao i sodę oczyszczoną. Możemy zacząć rozgrzewać piekarnik do 180 stopni i wyłożyć dużą blachę (20x30cm lub większą) papierem do pieczenia. W osobnym naczyniu rozdzielamy białko i żółtko, ubijamy białko, pod koniec dodajemy żółtko i jeszcze chwilę ubijamy. Nasze masło z miodem powinno już ostygnąć. Wlewamy je więc do miski z mąką, dodajemy ubite jajko i zagniatamy. Gdy ciasto będzie dobrze połączone, tworzymy kulę i dzielimy na pół. Jedną połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia. Ciasto nie ma konsystencji, która pozwalałaby na jego wałkowanie, więc musimy poradzić sobie paluszkami. 

 Taki blat pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Identycznie postępujemy z drugą połową ciasta.
    Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Do tych pierwszych dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodajemy kolejno żółtka. Następnie w oddzielnej misie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy produkty sypkie do jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy w blasze tej samej wielkości, co blaty kakaowe, przez około 30 minut (może być krócej).
    Masa budyniowa: Gotujemy budyń: Najpierw mieszamy pół szklanki mleka z całą mąką. W oddzielnym rondelku gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukry się rozpuszczą, ciągle mieszając, dodajemy mleko z mąką. Budyń ma zgęstnieć, a wtedy odstawiamy je w chłodne miejsce do ostudzenia. Masło ma być w temperaturze pokojowej, bo ucieramy je na puszystą masę (najlepiej w malakserze). Następnie dodajemy do niego budyń i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita.
    Polewa: W garnuszku na średnim ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i kakao. Mieszamy przez dwie minuty, odstawiamy do ostygnięcia.
    Dzielimy masę budyniową na dwie części. Ciasto układamy w kolejności: najpierw blat kakaowy, na nim rozprowadzona połowa masy budyniowej, następnie biszkopt, na nim druga połowa masy budyniowej, na to drugi blat kakaowy. Rozprowadzamy na cieście polewę i ewentualnie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Sprawdźcie nas, a nie pożałujecie. Oferujemy 
szkolenie z zamówień publicznych w atrakcyjnych cenach.