sernik na herbatnikach
Składniki:
50 dag sera półtłustego
4 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
7 dag masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel aromatu śmietankowego
6 dag rodzynek
1 paczka herbatników
3/4 tabliczki czekolady deserowej
3 - 4 kostki białej czekolady
Przepis: Prostokątną foremkę (12x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać herbatniki.
Ser zmielić trzykrotnie w maszynce. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na gładką, puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce zmielony ser i zmiksować. Potem dodać obie mąki, aromat i ponownie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać sparzone i lekko osuszone rodzynki. Całość wymieszać i przełożyć na herbatniki, wyrównać wierzch.
Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą deserową i posypać startą na tarce o średnich oczkach białą czekoladą. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Podpowiedź: Do masy serowej można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową razem z rodzynkami. Aromat śmietankowy można zastąpić waniliowym lub Waszym ulubionym.
|