Makowiec królewski z czekoladową polewą
Przepyszny makowiec królewski oblany prawdziwą deserową czekoladą. Przepis jest prosty, przygotowanie ucieranego ciasta i domowej masy makowej z bakaliami trochę trwa, za to efekt jest wyśmienity. Porcja na prostokątną foremkę 21x25 cm (zmierzony spód foremki) lub troszkę większą, wtedy ciasto będzie niższe niż na zdjęciach. Polecam, bo ciasto smakuje rewelacyjnie.
makowiec królewski
Zdjęcia: Ciasta.net
Data dodania: 19.07.2009r.
Składniki:
MASA MAKOWA
30 dag maku
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła lub margaryny (dałam 10 dag margaryny)
2 jaja
10 dag rodzynek
5 dag orzechów włoskich
2 łyżeczki płaskie olejku migdałowego
3 łyżki powideł śliwkowych
CIASTO
40 dag mąki
25 dag cukru
6 jaj
10 łyżek mleka
1 kostka margaryny (25 dag)
1 łyżeczka płaska cukru waniliowego
2 łyżeczki z czubkiem proszku do pieczenia
POLEWA
1/2 tabliczki czekolady deserowej (5 dag)
5 łyżeczek masła extra
orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe do dekoracji
Przepis na masę: Mak wsypać do garnka i zalać niewielką ilością wody (tylko aby zakryć mak) i mieszając gotować na małym ogniu około 15 minut (na koniec woda całkowicie wygotuje się, gotowałam dokładnie 15 minut). Mak ostudzić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, osączyć na siteczku i osuszyć ręcznikiem papierowym. Orzechy włoskie pokruszyć na małe kawałki.
Do ugotowanego, przestudzonego maku dodać cukier i 2 razy zmielić w maszynce do mielenia. Następnie dodać jaja, roztopione i lekko przestudzone masło (może być margaryna), olejek migdałowy, powidła. Całość wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Na koniec dodać pokruszone orzechy i rodzynki, wymieszać.
Przepis na ciasto: Miękką margarynę utrzeć do białości. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ucierać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ucierać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do utartej z cukrem i żółtkami margaryny, wymieszać łyżką. Wlać mleko i przez chwilę zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Prostokątną formę 21x25 cm (zmmierzony spód foremki) posmarować tłuszczem (użyłam margaryny) i wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką przełożyć część ciasta (np. połowę lub trochę wiecej), na ciasto masę makową i na wierzch drugą część ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni (piekłam dokładnie godzinę, ale można trochę krócej). Makowiec przez 30 minut studzić w lekko uchylonym piekarnku, a następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić nie wyjmując ciasta z foremki.
Przepis na polewę: Czekoladę połamać na kosteczki, dodać masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku zagotować niewielką ilość wody, na garnek ustawić miskę z czekoladą i masłem, poczekać do całkowitego rozpuszczenia się składników, na koniec wymieszać).
Gotową polewą polać ciasto. Udekorować orzechami, rodzynkami i płatkami migdałowymi.
|