Wątek: ciasto
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #36  
Stary 11-02-2015, 09:17
rudakucharka rudakucharka is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 12
Domyślnie

Ciasto Snikers (dla 6 osób)

Składniki:
jajka 12 szt.
cukier, 2 1/2 szkl.
mąka, 8 łyżek
maka ziemniaczana, 3 łyzki
kakao, 4 łyzki
proszek do pieczenia, 4 łyżeczki
mleko skondensowane, 1 puszka
mleko, pół litra
cukier waniliowy, 1 łyżka
masło, 250 g
orzechy włoskie, 250 g
sól,

Sposób przygotowania:
1. Robimy 2 ciasta i masę budyniową ,osobno robimy albo kupujemy gotowy kajmak

2. Pierwsze Ciasto- Biszkopt - 7 białek ubijamy na pianę ze szczyptą soli, dodajemy niepełną szkl. cukru, + 7 żółtek a na końcu 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia , i delikatnie mieszamy łyżką, na końcu dodajemy 2 łyżki kakao.Formę wykładamy papierem do pieczenia / można ją posmarować / i wylewamy ciasto.Pieczemy 40min.w temp.180"C.Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół.

3. Drugi Placek bezowy-ubijamy 5 białek ze szczyptą soli, dodajemy niepełną szkl. cukru, , 1 łyżkę maki ziemniaczanej, 1 łyzka mąki pszennej , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy jeszcze 250 g orzechów włoskich wcześniej uprażonych na patelni.Wylewamy ciasto na blachę , pieczemy 40 min.w temp.180 "C.Studzimy.

4. Trzecie to -Masa budyniowa- W 3/4 szkl.mleka mieszamy / mikserem / 5 żółtek i dodajemy2 łyżki mąki ziemniaczanej , 2 łyzki mąki pszennej.Gotujemy pozostałe mleko z pół szklanki cukru i cukrem waniliowym.Gdy mleko zacznie wrzeć , wolnym strumieniem wlewamy rozmieszane mąki. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje / na wolnym ogniu/ , mieszamy w trakcie gotowania.Ugotowany budyń studzimy. Kostkę masła ucieramy, dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, mieszamy stale.Na końcu dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy.

5. Przekładamy ciasto : jedna część ciszkoptu, smarujemy 2/3 masą , na to kładziemy placek bezowy , na to kajmak, następnie druga część biszkoptu i na koniec pozostała masa.Wszystko dekorujemy orzechami włoskimi, ja polałam kajmakiem.Trochę jest roboty ale warto.Smacznego !.Kajmak- mleko skondensowane słodzone - trzeba gotować conajmiej 1,5 godz.
Odpowiedź z Cytowaniem