Wątek: ciasto
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #41  
Stary 19-02-2015, 19:04
polkaprawdziwa polkaprawdziwa is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Dec 2014
Posty: 10
Domyślnie

milky way
Czas przygotowania: 15 min.

Składniki: 1 porcja dla 10-12 osób

Wersja uproszczona
gotowy biszkopt 2 placki
mleko 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
miękka margaryna 250g
cukier waniliowy 2 opakowania
mleko w proszku 2 szklanki
Polewa czekoladowa
mleko 10 łyżek
czekolada mleczna 200g

Wersja dla zaawansowanych

Składniki na ciasto biszkoptowe
jajka 6 szt.
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżeczki
Krem mleczny
mleko 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
margaryna 250gm
cukier wanilinowy 2 opakowania
mleko w proszku 3 szklanki
Polewa czekoladowa
czekolada mleczna 200g
mleko 10 łyżek

Ciasto biszkoptowe
Krok 1
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać mikserem. Następnie dodać żółtka i cały czas ubijać mikserem. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszać delikatnie łyżką

Krok 2
Formę wysmarować masłem lub oliwką (25 cm forma) i wylać do niej całą masę biszkoptową. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170C prze ok. 20-25 min. Pozostawić ciasto do wystudzenia i przekroić w poprzek na 2 prostokąty

Krem mleczny
Krok 1
Mleko należy zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym cały czas mieszając. Następnie pozostawić do wystudzenia. Miękka margarynę miksujemy mikserem na puszysta masę, a następnie dodajemy cały czas miksując schłodzone mleko oraz mleko w proszku – dodajemy stopniowo i cały czas miksujemy.
Odpowiedź z Cytowaniem