Wątek: ciasto
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #43  
Stary 25-02-2015, 14:50
domin77 domin77 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2015
Posty: 9
Domyślnie

moje ulubione ciasto popapraniec
Składniki

Składniki na ciasto:
5 jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki maku (suchy)
1 łyżka kakao
Masa:
1/2 litra mleka
2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
1 kostka masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
pół tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej
łyżka masła
3-4 łyżki wody
Ponadto:
1/2 szklanki wódki
dżem z jabłek lub czarnej porzeczki
rodzynki
wiórki kokosowe
migdały lub orzechy
Sposób przygotowania

Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką. Dodać przesianą mąkę

z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a d trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę.

Piec jak biszkopt 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przygotować masę budyniową. Na mleku ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem.

Polewa czekoladowa: Rozpuścić w garnku masło, dodać wodę. Wrzucić czekoladę, rozpuścić. Gdyby masła była za gęsta, dodać więcej wody.

Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy budyniowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na masę wyłożyć dżem, posiekane migdały lub orzechy oraz wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki. Polać nierównomiernie polewą czekoladową (zrobić zygzaki) i posypać wiórkami kokosowymi. Odczekać, aż trochę zmięknie. Ciasto jest pyszne, polecam!
Odpowiedź z Cytowaniem