Wyświetl Pojedyńczy Post
  #418  
Stary 27-06-2024, 15:23
Paulisss Paulisss is offline
Senior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2015
Posty: 7 337
Domyślnie

Umami to piąty smak, obok słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Jest to smak trudny do zdefiniowania jednym słowem, często opisywany jako "pikantny", "pełny" lub "soczysty". Charakteryzuje się głębokim, intensywnym i długotrwałym posmakiem, który często występuje w potrawach zawierających naturalne glutaminiany, takie jak mięso, sery (zwłaszcza parmezan), pomidory, sos sojowy, grzyby (np. shiitake), algi, a także fermentowane produkty jak sos rybny czy pasta miso. Smak umami jest istotnym elementem kulinarnym, który wzmacnia i uzupełnia inne smaki, nadając potrawom pełnię i głębię. https://sushifoodfactor.pl/umami-jak...-go-posiadaja/
Odpowiedź z Cytowaniem