Wyświetl Pojedyńczy Post
  #28  
Stary 22-04-2015, 12:17
Afrodyfa Afrodyfa is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Apr 2015
Posty: 8
Domyślnie

Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem


Składniki

ok. 10 dużych ziemniaków
5 plastrów wędzonego boczku
po 5 plastrów zwykłej mielonki i mortadeli (może to być również kiełbasa, usmażone mięso kurczaka itp. )
4 ogórki konserwowe lub więcej
pół małego słoiczka papryki w occie
4 ząbki czosnku
250 g. sosu pomidorowego
ser do posypania zapiekanki
2 duże cebule
przyprawy (ja daję pieprz, sól, paprykę, delikat do mięs, czosnek granulowany, bazylię i zioła prowansalskie)
olej do posmarowania naczynia oraz pokropienia ziemniaczków
ilość i rodzaj mięsa oraz przypraw można zmieniać według uznania, zapiekanka sprawdza się również z pieczarkami.

Pyszna, szybka, łatwa i tania zapiekanka. Można do niej dodawać dosłownie wszystko
Etapy przygotowania



Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. chodzi o to, aby były jeszcze lekko twarde.

W tym samym czasie można przygotować sos. Cebulkę drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystko należy lekko zeszklić z małą ilością soli (wtedy cebula ma lepszy aromat). Dodajemy również połowę mięsa pokrojonego w kostkę i podpiekamy ok. 10 min. Po tym czasie można wlać sos pomidorowy oraz przyprawić do smaku. Wszystko dusimy ok. 10 min. Sos powinien być gęsty.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie pozostałe składniki czyli mięso, cebulę oraz ogórki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i odstawiamy na bok.

Chłodne ziemniaki kroimy w łódeczki oraz obtaczamy lekko w soli, pieprzu i papryce.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i warstwowo układamy zapiekankę. Kładziemy połowę ziemniaków, które lekko kropimy olejem, wrzucamy część mięsa i warzyw pokrojonych w kostkę, polewamy połową sosu i posypujemy serem. Następnie kładziemy kolejną warstwę identyczną jak pierwszą.

Następnie naszą zapiekankę pieczemy bez przykrycia ok. 1 godzinę w 170 stopniach. Smacznego

Zapiekanka jest bardzo aromatyczna i sycąca. Można ją odgrzewać kilka razy i zawsze jest przepyszna.
Odpowiedź z Cytowaniem