Szybki deser z truskawkami 
  
 
500g serka mascarpone, 
2 galaretki w dowolnym kolorze, 
1kg truskawek. 
  
Serek miksujemy i dodajemy, wystudzoną galaretkę. Wrzącej wody do galaretki dodajemy, mniej niż napisano na opakowaniu. Z reguły 1 galaretka jest na 500ml wody, więc 350-400ml, będzie w sam raz. 
Mieszamy serek z galaretką i wylewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą. Truskawki wkładamy do serka i schładzamy w lodówce. 
Kiedy serek z truskawkami lekko się zetnie, wylewamy drugą schłodzoną galaretkę na wierzch serka. Tę możemy zalać wodą w/g przepisu na opakowaniu. 
 Wkładamy do lodówki na noc do stężenia. 
Wyłożyłam folią spożywczą, prostokątną foremkę 31x25. Deser w sam raz, jeśli chodzi o jego wysokość. Duże truskawki zatopione w serku, pasują idealnie i nie wystają.  
Jeśli nawet jakaś większa truskawka wychyli czubek, to przykryje ją rozlana po deserze galaretka. 
Cukru w przepisie nie ma, wystarczył ten w galaretce. Dla mnie w sam raz! 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 |