łazanki z twarogiem
Potrzebne składniki:
makaron łazanki (500 g)
ser twarogowy półtłusty (400 g)
boczek wędzony (100 g)
śmietana (0,5 szklanki)
jogurt naturalny (0,5 szklanki)
papryka słodka (do smaku)
przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY (do smaku)
sól (do smaku)
olej (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania
Łazanki ugotuj al dente w posolonej wodzie z dodatkiem oleju, aby ciasto się nie posklejało.
Boczek pokrój w kostkę, na suchej, gorącej patelni wytop tłuszcz, skwarki odłóż.
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem wytopionym z boczku, ułóż w nim łazanki,
Posyp pokruszonym twarogiem i skwarkami.
Połowę śmietany wymieszaj z jogurtem, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i polej potrawę.
Zapiekaj 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C.
Wyjmij z piekarnika, skrop resztą śmietany i lekko oprósz papryką.
|