Łazanki z kiszoną kapustą i żurawiną
Składniki:
15 suszonych grzybów, namoczonych przez przynajmniej godzinę w 1 szklance zimnej wody
1 cebula czerwona
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 goździki
2 ziarna jałowce
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
olej roślinny
400 g kapusty
1/4 szklanki żurawiny
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka sosu sojowego lub sosu tamari
sól i czarny pieprz
200 g makaronu łazanek
Przygotowanie:
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Cebulę pokroić w gruba kostkę, dodać na rozgrzany olej wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami, jałowcem oraz kolendrą. Podsmażać przez 5 - 10 minut.
W międzyczasie kapustę lekko przepłukać i pokroić w drobniejsze kawałki. Tak przygotowaną kapustę dodać do cebuli wraz z grzybami i wodą, w której się moczyły oraz wszystkimi pozostałymi składnikami za wyjątkiem łazanek. Gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez godzinę, uważając, aby kapusta się nie przypaliła i w razie potrzeby dolewając więcej wody.
Pod koniec gotowania kapusty w osolonej wodzie ugotować makaron. Przelać go dokładnie zimną wodą, a kiedy kapusta będzie ugotowana i doprawiona do smaku solą i pieprzem dodać makaron do kapusty i delikatnie wymieszać. Podawać gorące, ale najlepiej smakuje trzeciego dnia.
|